Tater tots

Er du glad i poteter, vil du elske disse!
Og er du ikke glad i poteter, vil du elske dem allikevel. Jeg kan like gjerne si det først som sist: Lag mange nok! For disse er så momsbare at de har blitt borte før du rakk å lure på hva tater tots betyr.

Spis dem som snacks sammen med en småspicy tomatsaus, aioli eller vegansk rømmedressing som dipp. Eller prøv dem som tilbehør til middagen, som alternativ til kokte poteter. I tillegg til å være en ypperlig måte å bruke opp potetrester på, smaker de bedre enn potetgull, spør du meg!

Kun 3 ingredienser
Du trenger bare poteter, mel og salt. Det er alt. Vanligvis friteres disse i olje, men jeg har laget en fettfri variant og stekt dem i stekeovnen. Det funker aldeles ypperlig, og man slipper både stekeos og en del ekstra kalorier - uten at det går ut over smaksopplevelsen.


Hva er tater tots?
Tater tots ble skapt for 66 år siden i USA. Vi kan på en måte kalle dem amerikanernes svar på gnocchi. Ordet "tater" er slang for potet (potato) og "tot" betyr noe smått, som i "lite barn", eller "liten sup".

Da produktet kom på markedet i 1956, var det til en så billig penge at folk ikke ville kjøpe dem. Da prisene ble satt opp, gikk derimot salget til himmels, og i dag spiser amerikanerne rundt 32 millioner kilo Tater tots årlig! (kilde: Fast Food and Junk Food: An Encyclopedia of What We Love to Eat, av Andrew F. Smith)

Årets oppfordring 2019: Lag noe skikkelig snadder av potetene!
Jeg beholdt skrellet på, men du kan gjerne fjerne skrellet om du vil.


Før du vet ordet av det, har du et helt stekebrett fullt av disse deilighetene. Inn i ovnen med seg, og 25 minutter senere er det bare å kose seg.


Tips:
- Poteter veier det samme enten de er rå eller kokt, så uansett kan du bruke samme vektmål når du skal lage denne oppskriften.

- Konsistensen kan variere etter hvilken type poteter du bruker.


(24 stk)
1 kg poteter
120 g hvetemel (= ca 12 flate ss)
ca 1,5 ts salt, smak til


Kok poteter:
1. Kok potetene i rikelig med vann, men uten salt i kokevannet.
2. Sil av vannet på de ferdigkokte potetene. Sett kjelen med de avsilte potetene tilbake på plata (uten varme på plata) og la potetene dampe fra seg overskuddsvæske.
3. Avkjøl til potetene er håndterbare og ha dem i en stor bolle. (Her kan du også gjerne bruke kokte poteter fra dagen før)

Form og stek tater tots:
1. Sett stekeovnen på 225 grader og finn fram en stekeplate med bakepapir.
2. Knus potetene grovt med en gaffel. Du trenger ikke skrelle dem. PS: Ikke mos for mye så det blir seigt.
3. Tilsett hvetemel og salt. Bland godt med en sleiv og kna sammen med hendene til det er en sammenhengende deig.
4. Form ca 24 tater tots av deigen. Legg dem side ved side på bakepapiret.
5. Stek på 225 grader i 25 min.


* Holder seg fint i kjøleskap noen dager.Nom nom!


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

1 kommentar :

  1. Enkel og god oppskrift, takk :) Som tilbehør til annen mat er din grunnoppskrift super. Jeg har også laget dem som ren snaks, og da har jeg tilsatt krydder og urter. De er nesten best etter å ha kjølt ned til romtemperatur.

    SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...