Festivalflarn

Oppskrift Havreflarn Veganske Flarn Uten Egg Julebakst Julekaker
Søte, tynne, sprø havreflarn. 
Dette her var noe av det beste jeg visste i hele verden da jeg var barn. Hver bit var som en eksplosjon av sødme som smeltet i munnen, nesten litt magisk. Og så var de så tynne at de nesten var gjennomsiktige når man holdt dem opp mot sola. 

Vanligvis bakes flarn med både egg og melk, så det har gått mange år siden jeg smakte det sist. Etter litt eksperimentering på kjøkkenet har jeg kommet fram til en knallbra vegansk versjon, og etter første bit kom søte barndomsminner tilbake. 

Jeg laget flarna med tre ulike toppinger:
1. Hakket sjokolade, mandler og havsalt
2. Chili og kanel
3: Bare havsalt

Du kan fint lage dem uten topping også, men det gir litt ekstra spenning synes jeg. Min favoritt er den med bare havsalt, så deilig med det salte mot det søte. Chili og kanel er en spenstig variant for deg som liker det litt småhot, og sjokolade gjør jo alt mye bedre. 

Oppskrift Havreflarn Veganske Flarn Uten Egg Julebakst Julekaker

Jeg har gitt dem navnet festivalflarn fordi oppskriften opprinnelig ble spesialkomponert til vegansk julefestival i fjor. Jeg lagde dem på mitt kokkekurs på festivalen, men glemte helt bort å dele oppskriften på bloggen etterpå. En dame som følger meg på instagram viste meg bilde av disse fra feeden min og lurte på hvor det ble av oppskriften, så takk for påminnelsen! :)

Før steking
Det er viktig å legge dem med god avstand mellom seg, for de flyter ut til minst dobbelt størrelse i diameter når de stekes. 

Til venstre: chili og kanel. I midten: sjokolade, mandler og havsalt. Til høyre: bare havsalt. 

Oppskrift Havreflarn Veganske Flarn Uten Egg Julebakst Julekaker

Flarn blir alltid litt forskjellige fra gang til gang, men sånn skal det være. Det skal ikke mer til enn et halvt minutts ekstra steking, så går de fra å være lett seige - til sprø og karamellaktige, nesten som knekk. Alle har sin favoritt. Jeg liker dem nok best når de fortsatt er litt seige, men med antydning til karamell i kantene.

Oppskrift Havreflarn Veganske Flarn Uten Egg Julebakst Julekaker

Tips:
- Jeg brukte plantemargarinet "rapskokos" fra Berit Nordstrand. Fås kjøpt på de fleste dagligvarebutikker.
- Sirupen jeg brukte var "lys sirup" fra Dansukker, den vanlige plastboksen de har i alle butikker.
- Til toppingen anbefaler jeg flaket havsalt, det gjør seg ekstra godt fremfor finmalt salt. Jeg brukte Maldon flaket havsalt som fås kjøpt på de fleste dagligvarebutikker.


(ca 27 stk)

flarn:
100 g plantemargarin
2 dl små havregryn (= 80 g)
135 g sukker (= ca 1,5 dl)
55 g hvetemel (= 1 dl)
1/3 ts bakepulver
et par klyper salt
2 ss lys sirup
2 ss havremelk eller annen vegetabilsk melk


forslag til topping:
1: hakket sjokolade, hakkede mandler og flaket havsalt
2: chilipulver og kanel
3: flaket havsalt


1. Gjør klar tre stekebrett med bakepapir og sett ovnen på 175 grader.
2. Smelt margarinen på lav varme i en kjele eller i mikroovn.
3. Bland det tørre (havregryn, sukker, mel, bakepulver og salt) i en bolle.
4. Tilsett den smeltede margarinen, sirup og plantemelk. Bland godt.
5. Bruk en liten spiseskje og legg små runde klatter på et bakepapirdekket stekebrett. NB: Du trenger god avstand imellom dem, de kommer til å flyte utover når de stekes. 9 stykker er passe per stekebrett. Strø over ønsket topping.
6. Stek på 175 grader i 5-8 min. De er ferdige når de er lett gylne. Jeg pleier å sette timeren på 6 minutter først, så sjekker jeg hvordan flarna ser ut. Om de fortsatt er lyse, gir jeg dem 1 minutt til. Sjekker igjen, og om de mangler litt farge, får de enda et halvt minutt. I min stekovn blir de perfekte etter 6,5 - 7 min. Men pass på, for det skal ikke mye til før de plutselig er overstekte. Prøv deg fram i din ovn.
7. Avkjøl før du fjerner flarna fra bakepapiret.


Nom nom!

Oppskrift Havreflarn Veganske Flarn Uten Egg Julebakst Julekaker

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

8 kommentarer :

 1. Hvordan oppbevarer du disse? Kakeboks?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg spiser dem opp! ;) Neida. Har oppbevart dem med matpapir imellom seg i kakeboks e.l.

   Slett
 2. Jeg regna jo egentlig med det svaret :P hehe... men takk, da skal jeg prøve med matpapir mellom!

  SvarSlett
 3. Nå har jeg testa disse et par ganger og de blir LIVSFARLIG gode! :) Jeg brukte den flytende rapskokosen, forresten, og det gikk helt fint (det gjør det enda kjappere å lage dem). Og så brukte jeg cayenne istedet for chili (man tager hvad man haver), kan trygt anbefales!

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert! Takk for tips om flytende rapskokos, har en flaske i skapet jeg ikke har testet, men da vet vi at den egner seg i denne oppskriften ihvertfall! :)

   Slett
 4. Funker det å bruke olje istede for margarin?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke prøvd med olje, men ser at Krinstin over her har prøvd med flytende rapskokos med hell. Så mulig det fil funke? Kan ikke garantere det altså.

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...