Middelhavsburger

Oppskrift Hjemmelaget Burger Veganburger Vegetarburger Soyaburger Kjøttfri
Salige soyaburgere.
Mye av den ferdiglagde vegetar- og veganmaten man får kjøpt i butikken er laget av soya. Her ser du hvordan du kan lage din egen hjemmelagde soyaburger.

Hovedingrediensene er soyabønner, sellerirot og krydder. Resultatet: en saftig og knallgod burger! I smak minner den meg ganske mye om min favoritt-tofu: Taifun tofu rosso. (Tipper flere av dere veggiser kjenner til den).


Nystekt kjøttfri burger? Ja takk!

Oppskrift Hjemmelaget Burger Veganburger Vegetarburger Soyaburger Kjøttfri

Soyabønner fås kjøpt billig i store poser på etniske butikker rundt omkring.
Og en gladmelding: det er faktisk ikke spesielt avansert eller tidkrevende å koke bønnene selv. Legg dem i en bolle og hell over dobbelt mengde vann på kvelden før du legger deg, så lar du dem stå over natta. Dagen etter siler du av bløtevannet og koker dem en times tid. Vips: ferdige nykokte bønner, klare til bruk!

Tips:
Får du ikke tak i soyabønner, funker det med andre typer faste bønner også.


(10 stk)
2 dl tørre soyabønner, bløtlegges over natta og kokes møre (= ca 5 dl ferdig kokte bønner)
4 dl raspet sellerirot (omtrent på størrelse med 1/2 håndball)
1 liten gul løk, grovhakket
3 hvitløksfedd, grovhakket
1 medium tomat, i biter
2 dl små havregryn
4 ss tomatpuré
1 ss vegansk buljongpulver
1 ss olivenolje
litt salt + pepper
2 dl solsikkekjerner

1. Legg soyabønnene til bløt over natta eller i minst 8 timer. Skyll godt og kok dem møre i lettsaltet vann, ca 1 time. Skyll i kaldt vann og sil av vannet.
2. Ha alle ingrediensene i en stor bakebolle og bland godt. Bruk en stavmikser eller food processor og mos til en fullstendig mos. La farsen stå og godgjøre seg i 15 min eller mer.
3. Form burgere og stek på sterk varme i et godt lag med olje. De skal bli gylne på begge sider. Oppskrift Hjemmelaget Burger Veganburger Vegetarburger Soyaburger Kjøttfri

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

18 kommentarer :

 1. Jeg blir sulten bare av å SE på bildene dine!

  Jeg skulle ønske det var bedre mulighet til vegetarisk kosthold når jeg er avhengig av ferdigmat. Sverige har godt utvalg av frossenmat som (bare) trenger varmes.

  Når jeg ikke har krefter eller håndkoordinasjon til å lage middag selv blir det en utfordring å få variert vegetarisk kost.

  b

  SvarSlett
 2. Mmmm! Dette skal jeg prøve!
  Men jeg syns det er anskelig å vite hvor mye "4 dl raspet sellerirot" er. Jeg mener, presser du det sammen i litermålet, eller skal det være veldig luftig... det kan bli stor forskjell mellom de to ytterpunktene, tror jeg. Kan du oppgi ca. vekt? Eller er det bare å prøve seg frem? ;)

  SvarSlett
 3. Såå gode de ser ut! Elsker mat med smak av middelhavet! Det er derfra favorittmaten min kommer!

  SvarSlett
 4. Krinstin: Godt spørsmål :) Den raspede selleriroten er lett presset ned i litermålet, ikke hardt presset sammen altså, bare sånn vanlig dyttet nedi. Hoho, ble vanskelig å forklare dette :P
  Kan prøve å veie den neste gang jeg lager burgerne.

  SvarSlett
 5. Ser veldig gode ut!

  SvarSlett
 6. WoW! They look great! Soo yummy! I wish I could have one now!
  best regards fron Italy
  Barbara@mugitaly.com

  SvarSlett
 7. fantastisk gode! etter et halvt år med utallige forsøk på å få til en veggisburger med bra konsistens prøve jeg endelig disse og resultatet var kjempebra! takk for enda en fantatisk oppskrift :)

  SvarSlett
 8. Jane, du er så FANTASTISK! En blogg med mengder av deilige oppskrifter, min aldri tomme og alltid inspirerende kokebok!

  En god stund har jeg forsøkt meg på gode, bønne/ertebaserte burgere, men hver gang ender jeg opp med en tørr røre eller klumpete greie med kjip smak - som regel på grunn av slumsing, dårlig tid eller manglende ingrediense. Men med denna oppskrifta blei det full klaff: til tross for alle de tre overnevnte ble det faste, GODE soyaburgere! Du har rett og slett laget en burgeroppskrift for dummies, og det er jeg deg EVIG takknemmlig for!

  Tusen takk for at du er min inspirasjon og hverdagshelt, takket være deg og bloggen er kosten min mer vegansk, smakfull og variert enn den noensinne ville vært uten! Keep it up! Kristin :)

  SvarSlett
 9. nam nam, disse var gode!!
  en veldig bra oppskrift :)

  http://amazingfood.blogg.no/

  SvarSlett
 10. nam nam, disse var gode!!
  en veldig bra oppskrift :)

  http://amazingfood.blogg.no/

  SvarSlett
 11. nam nam! disse var gode :)
  en veldig fin oppskrift!!

  SvarSlett
 12. Kan man erstatte soyabønnene med andre erter/bønner? Grønne erter, kikerter, brune bønner eller lign?

  SvarSlett
  Svar
  1. Javisst. Har laget dem med kikerter fra boks, fungerte kjempefint. Vil tro de fleste bønner egner seg. Mulig du må justere litt på mengden havregryn for å få riktig konsistens. Dvs, er farsen for fuktig, ha i mer havregryn. Lykke til!

   Slett
 13. Så fik jeg endelig prøvet disse - lige efter opskriften og de blev så gode, så gode! Jeg har længe troet at de nok var kedelige, men NEJ, NEJ, NEJ, jeg tog da så grueligt fejl. Jeg lavede dem med frisk selleri fra haven, kartoffelfritter og sortbønnecremen din. Oi, det var godt. Men lige en ting: Som veganer synes jeg, at jeg spiser meget mere mad end før - alt smager bare så godt, og det er da heller ikke fordi jeg har taget på i vægt. Jeg undrer mig bare;) Har du det også sådan som veganer Jane? Det er da svært at stoppe ved den 2. burger, ikk´ - når de nu bare smager efter flere :DD En sidste ting:Spiser du ofte grød om morgenen, brød skiver med pålæg midt på dagen og så selvfølgelig varm mad til aften? Hvad med råkost, hvad med smoothies, hvad med rå frugt og grønt, hvornår spiser du det? Undskyld mine mange spørgsmål:) Vh Dorthe

  SvarSlett
  Svar
  1. Blir rent sulten av å lese dine beskrivelser!! :D:D:D

   Jeg må ærlig innrømme at jeg også spiser MYE mat. Mest fordi det smaker så godt og jeg kan ikke la være å kose meg ;) Men så merker jeg jo også at jeg ikke legger på meg av det, så da er det ikke noe problem synes jeg. Jeg spiser akkurat hva jeg vil, holder en sunn vekt og føler meg tipp topp :)) Vinn vinn!

   Min frokost varierer etter humør og jeg spiser slett ikke grøt hver dag nei. Nå på (snart) vinteren synes jeg det er herlig med en varm frokost og det går mye i denne: Knallgrønn ertesuppe. Har du prøvd den? Mmmmmm!!!! Gjør det!!!!
   Ellers er mine matvaner meget impulsive og jeg spiser hva jeg har lyst på den dagen ;) Eneste faste vanen min er en kanne (eller to) grønn te hver morgen.
   Hva med deg? :))

   Slett
 14. Jo, jeg holder meget af ærtesuppe, men har ikke prøvet den om morgenen (frokost er morgenmad på norsk ikke?) Det tror jeg heller ikke, at jeg tør - det virker lidt mærkeligt for mig;) Måske skulle jeg alligevel prøve? Hmm...
  Nu har jeg jo haft mange mærkelige (dårlige!) vaner i mange år som spiseforstyrret. MEN det er heldigvis væk, yes man, men jeg må stadig tænke en del over, hvad og hvornår jeg spiser. Derfor kan jeg desværre ikke være så impulsiv som dig:)

  Så jeg starter gerne dagen med et glas friskpresset rødbede- eller selleri juice. Så en stor råkost af gulerod, rødbede tør frugt, solsikkekerner, masser urtethe, som brændenælde eller citronmelisse. En time eller to senere hjemmebagt grovbrød med tahin/dadelcreme og et (stort) stykke mørk chokolade. Denne gang sort the med soya eller mandelmælk! Nå, derefter er jeg gerne ude for at løbe en lille tur efter den mindste i børnehaven. Vel hjemme står den på en stor smoothie, som regel af persille el. lign.
  Aftensmaden er til gengæld mere varieret, det meste efter dine opskrifter: fx. kartofler, burgere, noget hummus, salat, brød, suppe osv. et glas vin med manden også:DD Min dag bærer nok præg af, at jeg arbejder hjemmefra (alene), dvs. jeg sidder og skriver ved computeren det meste af formiddagen.
  Lige nu har vi spist flere middelhavsburgere, kartoffelporresuppe (med bacon til børnene;), din FANTASTISKE "hummus" af kidneybønner og gulerod - hip, hip for den - kartofler, brød og grønkålsalat.
  MAD ER GODT!
  MAD ER GODT!
  Vh
  Dorthe

  SvarSlett
  Svar
  1. Frokost = morgenmad ja :) Jeg syntes også det lød rart med ertesuppe på morgenen, men det er virkelig noe du burde prøve. Tar kun få minutter å lage også.

   Skjønner at sf setter sine spor, det er ikke rent få som sliter med det, med ettervirkningene og hvordan negative tankebaner henger igjen i hjernen. Bra å høre du er over det!

   Din meny høres jo bare superdelikat ut! Hipp hipp for mat! Nyt! <3

   Slett
 15. hei på deg, jeg har nettopp kjøpt burger boken din, og skal i morgen lage disse soya burgene da jeg har alt og trenger ikke kjøpe noe mer, men siden jeg skal lage soya melk først så lurer jeg på om jeg ikke kan nytte opp det som en siler av soya massen, i såfall må jeg koke massen i grønnsakbuljong eller lettsaltet vann før bruk, liker ikke å kaste noe så jeg vil helst lage noe av massen ,bruker jeg mer havregryn, jeg siler selvsagt vannet av men er redd de blir tynn soya burgermasse igjen, jeg har kikertmel og funsjonelmel, kan de også brukes, hilsen ei som skal prøve ut vegtabilsk kost i hverfall i dag i uken.Hilsen ei bestemor fra nordland

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...