Hjemmelaget smøreost med revet appelsinskall

Oppskrift Hjemmelaget Ost Agar Melkefri Appelsinost Tapasost Cashewnøtter Vegansk Ost
Gurimalla for en OST!
Jeg har gomlet salte kjeks med denne i hele dag. Frisk og deilig smørbar ost som attpåtil er hjemmelaget.

Denne osten er svært smørevillig og havner villig vekk på toppen av kjeks, brødskiver, knekkebrød og hva det måtte være. Forresten, glemte jeg å nevne at den er helt vegansk?

Det høres kanskje avansert ut å skulle lage osten selv, men det er faktisk veldig enkelt. Basen er nøtter og vann som blendes til en jevn "melk" i blender. Nøttemelken kokes noen minutter sammen med krydder og agar, og blandingen settes til avkjøling.
Agar er et vegansk alternativ til gelatin laget av alger og fås kjøpt på helsekostbutikk eller feks her.

Jeg har tidligere laget flere varianter av vegansk smøreost. Kanskje noen av disse frister?
- smøreost med pepper
- smøreost med gressløk og chili
- smøreost med paprika2 dl usaltede cashewnøtter
3 dl vann
finrevet skall av 1 appelsin
1-1,5 ts salt, smak til
2 gode ss agarflak
1 ss næringsgjær
litt pepper

1. Ha nøttene og vannet i en blender. Blend i vei noen minutter, til det er en helt jevn småtykk "melk".
2. Hell det over i en kjele og tilsett resten av ingrediensene. Kok sakte opp under stadig omrøring. La det koke forsiktig i ca 3 min. Visp!
3. Hell blandingen over i en form og sett til avkjøling. Det tar noen timer.


Her har jeg hvelvet osten opp-ned på et fat og pyntet med litt revet appelsinskall på toppen.
Klar til å smøres på salte kjeks!

Oppskrift Hjemmelaget Ost Agar Melkefri Appelsinost Tapasost Cashewnøtter Vegansk Ost


* Se flere oppskrifter på hjemmelaget pålegg her.

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

21 kommentarer :

 1. mmmm deilig den så ut. sikkert kjempefrisk. bruker å lage ost selv. god 1.mai snuppa :D

  SvarSlett
 2. Lekker og ser fantastisk god ut :)

  SvarSlett
 3. tror jeg skal bestille meg agarflak og prøve en versjon av denne:D

  SvarSlett
 4. Hei, ville bare seie at bloggen din gjer det enklare og kjekkare å spise vegansk. Takk!

  SvarSlett
 5. Nå er det vel ett og et halvt år siden jeg smakte nøtteosten din for første gang ;) Denne så jo bare helt silkemyk ut. Jeg pleier å være såpass lat at jeg ikke koker det, bare blender med mindre væske. Funker igrunn greit det også :)

  SvarSlett
 6. Ser ganske bra ut :) Nå må jeg bare få kjøpt meg noen kg med nøtter så jeg også kan lage nøtteost!

  SvarSlett
 7. wow, denne smøreosten fikk meg til å revurdere mitt inntrykk av veganske smøreoster (de man får kjøpt i butikken smaker hoppetau). Men denne var kjempegod, og utrolig enkel å lage. Tusen takk for oppskrift!

  SvarSlett
 8. Kikertterroristen: For en flott tilbakemelding!
  Er forøvrig helt enig med deg ang. hoppetau ;p Og i at denne her er uimotståelig god! NOM! Spiste HELE osten selv jeg, HAHA!

  SvarSlett
 9. Denne så fantastisk ut! Tror du den kan brukes i ostekaker? De veganske fremostene man får på butikken er jo så kjåkfulle i palmeolje at det ikke er morsomt engang

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! :D
   Jeg har faktisk ikke prøvd den i ostekake, men det var jo en superbra ide! Hmmm :))

   Slett
  2. Men ja, det tror jeg faktisk kan funke bra! (må prøves)

   Slett
 10. Hallo, må kjapt spørre om forskjellen på agar-agar og agar flak? Uansett skal denne lages i nærmeste nærhet! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Agarpulver og agarflak er litt ulikt. Pulveret er mer konsentrert, så du trenger mindre av dette.
   Jeg foretrekker flak, men det går fint an å lage oppskriften med pulver også.
   Lykke til!

   Slett
 11. Hvor lenge er denne osten holdbar? :)

  SvarSlett
 12. Hei!
  Jeg har forsøktå bytte ut gelantin med agar i krem for å få den stivere. Vegan oppskrifter på paavolovs bruker ofte bare krem. Jeg vil ha vaniljekrem i, men alt bare flyter ut :( Har du noen gode råd?!
  Veganmamma

  SvarSlett
  Svar
  1. Husker du hvilken kremfløte du brukte? Det finnes ulike typer vegansk kremfløte, mer eller mindre stive. Jeg har ikke prøvd den selv, men denne kremfløten fra Schlagfix skal visstnok være den beste.

   Ellers kan jeg tipse om Erlet flødestabilisator fra Odense. Den er helt suveren, men vanskelig å få tak i dessverre. Har du en stor matbutikk med godt utvalg, kan det hende du finner den der. Eller be butikken ta den inn for deg.

   Slett
  2. Nå ser jeg at det du kanskje egentlig spurte om var hvordan du kan lage stiv vaniljekrem. Kokte du agaren med vaniljekremen? Agar trenger å koke noen minutter for å stivne. Eller så kan du feks prøve å koke inn litt maizenna. Har ikke testet dette selv, men er det beste tipset jeg kan komme på så langt :)

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...