Rød thaicurry med sopp og paprika

Oppskrift Vegetar Vegan Thaimat Asiatisk Gryte Rød Thaicurry Currypaste Thaibasilikum Kaffir Lime
La oss sparke i gang det nye året med en dose "lengtbar" mat.
Noen lengter etter sjokolade og søtsaker, andre lengter etter kaffe. Jeg lengter etter slikt som dette!

For noen år siden var jeg på loffen i Thailand og ble oversvømmet med kulinariske åpenbaringer. Noe av det som først slo imot meg var Bangkoks mange fortausrestauranter. Det var plastikkstoler og vaklevorne plastikkbord, velbrukte serveringsfat med skår og skeive, tannløse gafler. En håpefull og sulten hjemløs katt smygende rundt under bordene og eimen av eksos og diesel. Alt virvlet sammen og blandet med den herlige duften... som kom... fra min bolle full av fantastiske smaker!


Følg denne oppskriften, og du får en aldeles nydelig thaicurry som du blir skikkelig sulten bare av å kjenne lukten på. Her snakker vi kokosmelk, urter, krydder og hvitløk. Og slik jeg husker det er den ganske lik noe av det jeg fikk servert på en av fortausrestaurantene i Bangkok.


Noen av ingrediensene må du i asiatisk butikk for å finne. Selv om disse kanskje er ukjente, ikke la deg avskrekke. Dette er varer som garantert finnes i asiatiske butikker, og de er essensielle for smaken. Her kommer en liten oversikt med bilder.

Ferske kaffir limeblad.
Blader fra thailandske kaffir lime trær. Disse brukes på samme måte som laurbærblad. De skal ikke spises, bare koke med. Setter en fantastisk smak på retten! Tips: Bladene kan fryses ned og brukes rett fra frysen.

 
(bilde fra specialtyproduce.com)


Søt thaibasilikum.
En variant av basilikum med særegen smak. Har et lite sting av pepper i seg, syrlighet og en anisaktig søthet. Tips: Hakk opp og frys ned det du ikke bruker.

 
(bilde fra bonapetit.com)Soyasaus med sopp. Fantastisk smak! Får du ikke tak i, bruk vanlig soyasaus isteden.

Oppskrift Vegetar Vegan Thaimat Asiatisk Gryte Rød Thaicurry Soppsoyasaus


Rød currypaste.
Kremet smaksbombe på glass. Består som regel av hvitløk, rød chili, sitrongress, salt, løk, thai chili, galanga, kaffir limeblad, fennikel og koriander. Fås kjøpt, med ulike merker, på asiatiske butikker og i større dagligvarebutikker. Jeg fant denne på Meny.

Oppskrift Vegetar Vegan Thaimat Asiatisk Gryte Rød Thaicurry Currypaste Thaibasilikum Kaffir Lime
(bilde fra santamaria.no)


Oppskrift Vegetar Vegan Thaimat Asiatisk Gryte Rød Thaicurry Currypaste Thaibasilikum Kaffir Lime

Tips:
Se på etiketten når du kjøper kokosmelk og velg den med høyest andel kokosmelk. Enkelte typer inneholder forsvinnende lite av selve kokosmelka, men desto mer vann og diverse tilsetningsstoffer. Til denne oppskriften passer det godt med en type ekstra kremet kokosmelk. Den jeg har brukt her består av 70% kokosmelk og 30% vann, noe som gir en ekstra fyldig og skikkelig nom nom saus.


(4 pers)
400 g sopp, i bitestore biter
2 hvitløksfedd, i tynne skiver
1/2 rød chili m/ frø, finhakket
1 gulrot, i tynne, brede staver
ca 4 ss rød currypaste
2 bokser kokosmelk (= 8 dl)
4 hele kaffir limeblader
1 gul paprika, i bitestore biter
1 rød paprika, i bitestore biter
ca 15 minitomater, delt i to
saften fra 1/3 lime
3-4 ss soyasaus med sopp, smak til
ca 1 dl søt thaibasilikum, hakket

1. Stek soppbitene gylne i litt olje. Sett til side.
2. Varm en dæsj olje i en stor kjele. Fres hvitløk, chili og gulrotstaver kjapt i oljen, til det har fått litt farge.
3. Ta kjelen av varmen. Bland inn currypaste og stek et halvt minutts tid. Tilsett kokosmelk, kaffir limeblader, paprika, minitomater og sopp. Skvis oppi limesaften og tilsett soyasaus med sopp. Bland godt og la det hele koke forsiktig under lokk i ca 10 min.
4. Rør inn hakket thaibasilikum helt til slutt. Smak til med ev. mer currypaste og soppsoyasaus.* Server med ris og sørg for at flaska med soppsoyasaus står på bordet. Noen ekstra dråper av denne gjør susen!

* Rød thaicurry holder seg fint i kjøleskap et par dager.

* Prøv også
thaigryte med ekstra kremet saus
currysuppe med rotgrønnsaker og tofu

* Som forrett passer det perfekt med woket pak choi.

Oppskrift Vegetar Vegan Thaimat Asiatisk Gryte Rød Thaicurry Currypaste Thaibasilikum Kaffir Lime

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

35 kommentarer :

 1. ah, jeg og lengter ette Sånt! 4 dager til jeg er hjemme og kan kokkelere som jeg vil på kjøkkenet mitt. godt nyttår

  SvarSlett
 2. Godt nyttår til deg også :) Kos deg på kjøkkenet!

  SvarSlett
 3. Det ser aldeles nydelig ut! Er veldig glad i kokosmelk. Godt nyttår!

  SvarSlett
 4. Slurp slurp slurp :-) for som Emil sier, hvordan skal man ellers vite at det er suppe en spiser?
  Denne ser himmelsk ut

  SvarSlett
 5. Å herlighet, nå ble jeg sulten! Rød karri er kanskje noe av det beste jeg vet om, men samboern min er ikke så begeistra for det, så det hører med til sjeldenhetene. Den basilikumen har jeg aldri funnet noe sted, men skal sjekke ut den asiatiske butikken her. Fin oppskrift :)

  SvarSlett
 6. mmmm... jeg har hatt rød curry paste stående i skapet noen mnd uten å ha brukt den. Og her kommer denne flotte oppskriften. nå blir det rød thaicurry og jeg gleder meg!!

  SvarSlett
 7. Var det vanskelig å være veganer i Thailand?

  SvarSlett
 8. Å, det så godt ut^^, Vegetarmat er kjempegodt:)Dessverre skranter det på kokkekunnskapene. Vegetarmat innholder ofte så mye "rart" at det er ikke alt jeg er sikker på hvor jeg kan få tak i eller om jeg får til å bruke det:P

  SvarSlett
 9. Hei

  Jeg har lagt ut innlegget ditt på dagens Side2blogg.no.

  SvarSlett
 10. Purren: Enormyt mye god mat uten kjøtt ja, det er helt sikkert!
  Akkurat denne oppskriften har et par "rare" ingredienser, men ellers er det faktisk ikke så avansert. Ta en titt på flere oppskrifter her inne, så finner du masse godt du kan lage av helt valige matvarer :)

  SvarSlett
 11. På spørsmål om det var vanskelig å være veganer i Thailand:
  Jeg var vegetarianer den gangen og opplevde at det var veldig lett. På større steder hvor det gikk an å bruke noe engelsk var det ikke noe problem, ellers måtte det till litt kroppsspråk og lyder (mø-mø, bæ-bæ + riste på hodet).
  Hadde dog en episode hvor jeg bestilte noe jeg trodde var en grønnsaksrett, og så fikk jeg servert et fat med en diger gapende fisk oppå med skinn , tenner, finner og det hele. Hehe.
  Vil tro det er ganske enkelt å være veganer i Thailand også. De har veldig mye grønnsaksbasert mat der.
  Et tips er å kjøpe Vegan Passport og vise fram når du bestiller mat. Der står forklaring på alle verdens språk om at maner veganer og hva man spiser/ikke spiser.

  SvarSlett
 12. Jeg lavede denne suppe i går, mums det var godt! Jeg anvendte dog lidt mindre chili og karrypaste, eftersom vi er lidt chilinervøse her i hjemmet ;) Tak for en super opskrift!

  SvarSlett
 13. Denne så deilig ut, og lavkarbo nok til at jeg vil prøve den i morgen. Tusen takk!

  SvarSlett
 14. Dette ble middagen vår i dag, og 12-åringen ga retten terningkast sterk fem :) Jeg sier bare: Nam! :D

  SvarSlett
 15. Woohoo, en sterk femmer fra en 12-åring, knall! :D

  SvarSlett
 16. Lager denne retten akkurat nå, og gleder meg masse. Lukter nyyydelig! Jeg lurte bare ett par ting: Hva annet bruker du kefir limeblad og søt thaibasilikum til?:)

  SvarSlett
 17. Ble så utålmodig etter å prøve dette, så jeg lagde en nødløsning med vanlig soyasaus, og uten kaffirblader og thaibasilikum (og lime, siden den ble glemt igjen på butikken)

  Herregud, så godt!!

  SvarSlett
 18. :D

  Kristina: Jeg bruker stort sett kaffir limeblad og søt thaibasilikum som krydder i ulike slags asiatisk mat. Overalt hvor kokosmelk befinner seg :)

  SvarSlett
 19. Jeg laget denne til lørdagskos i dag!!! NamnamNAM! Fantastiske smaker! Hadde ikke limeblad eller thaibasilikum, men lagde en litt annen variant ved å ha i kikerter, ingefær og vårløk! Yummy!!

  SvarSlett
 20. Mmmmm, kan tenke meg at ingefær, vårløk og kikerter gjorde seg oppi også! :)

  SvarSlett
 21. Er det vanskelig å få takk i kaffir limeblad og thai basilkum? Har lyst å prøve dette.

  SvarSlett
 22. Om du går innom hvilken som helst asiatisk butikk, har de thai basil og kaffir lime blad :) Om du ikke får tak i, funker oppskriften fint uten også altså.

  SvarSlett
 23. lagde dette i dag, smaken og lukten var magisk. Du skaper magi på kjøkkenet mitt!

  SvarSlett
 24. Hva er det nest beste å bruke hvis man ikke har thaibasilikum? Vanlig basilikum?

  SvarSlett
  Svar
  1. Om du ikke har thai-basilikum, ville jeg bare kuttet den ut. Den har en helt spesiell smak, og jeg vet ikke om noe annet som egner seg å erstatte detn med. Den likner IKKE på basilikum i smak, så det blir helt feil å bytte med det :)

   Men den kommer til å bli kjempegod uten også, jeg lager ofte denne uten thaibasilikum :) God middag!

   Slett
 25. Hei Jane! :)
  Jeg lagde denne for noen uker siden, og den var skikkelig, skikkelig god! Noms! Men den var dessverre alt for sterk for min smak.. jeg brukte en curry paste jeg fant på en innvandrerbutikk, husker ikke merket, dessverre - er den fra en vanlig dagligvarebutikk mildere? Eller går det an å heller kutte ned på mengden? Elsker bloggen din og den er til stor hjelp i mitt forsøk på å kutte ned på kjøtt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du har nytte av bloggen min og lykke til med kjøttkutt! <3
   Currypaste fra innvandrerbutikk er MYE sterkere enn den fra vanlig butikk ja, så det var nok derfor :) Smak til neste gang og bruk mindre, så går det nok bra.

   Slett
 26. Denne har jeg faktisk tenkt på å lage i flere år!!! Og her om dagen dro jeg for å finne søt thaibasilikum og kaffir limeblader. I dag ble retten laget og den var suuupergod, og såå mye smak!!! Jeg finner virkelig så mye inspirasjon i oppskriftene dine, dessuten er de "safe", jeg har aldri laget en rett fra bloggen eller kokeboka di som ikke ble utrolig god!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du endelig fikk testet den og at det var suksess! :D Setter stor pris på så koselig tilbakemelding om blogg og bok, det betyr mye! <3 Fortsett å kose deg med oppskriftene og deilig mat :)

   Slett
 27. Hvor mange sopper må jeg kjøpe for å få 400 g?

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt spørsmål ;P Det er ikke så nøye med vekten altså. Sopp varierer jo veldig i størrelse, så vanskelig å gi deg et antall her. 4 store sjampinjong er sikkert bra :)

   Slett
 28. Går det an å fryse denne retten? :)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...