Urtekokte erter og ovnsstekte dillpoteter

Oppskrift Urtekokte Grønne Erter Splitterter Vegan Vegetarmat Urter
Dette er en smart måte å koke erter på for å lure inn masse ekstra smak. 
Trikset er ganske enkelt å koke ertene sammen med friske urter. Resultatet blir en middagsrett full av rene smaker og fine konsistenser. 

I denne oppskriften trenger du grønne splitterter (dvs grønne erter delt i to). Praktisk, siden de trenger halvparten så mye koketid som hele erter. Ferdigkokte splitterter er møre, men samtidig faste. Følger du denne oppskriften og koker dem sammen med masse friske urter, får de en rik urtesmak og -aroma i tillegg. 

Urtene jeg har brukt i dag er en spennende kombinasjon av bladpersille, dill og mynte. Du kan bruke hva du vil av urter, så variasjonsmulighetene er mange. Ta hva du har for hånden.

Urtekokte erter utgjør en delikat hovedrett servert sammen med ovnsstekte poteter. De passer også utmerket på koldtbordet eller som siderett til andre middagsretter.

Oppskrift Urtekokte Grønne Erter Splitterter Vegan Vegetarmat Urter

(2 pers)
urtekokte erter:
1,5 dl tørre grønne splitterter (bløtlagt i kaldt vann over natta)
1 stor ss vegan smør
4-5 små sjalottløk, delt i to på langs (ev. 1/2 gul løk, i båter)
2 store fedd hvitløk, grovhakket
ca 1/2 rød chili, finhakket
1/2 ts salt
noen kvaster friske urter, grovhakket
ca 2 dl vann (vannet skal såvidt dekke ertene i kjelen)

ovnsstekte potetbåter:
poteter, i båter (jeg har her brukt små amandinepoteter)
en god dæsj rapsolje
dill (tørket, frisk eller litt av begge deler)
salt + kvernet pepper

1. Legg splittertene i bløt i kaldt vann over natta. Skyll og sil av vannet.
2. Aller først: skru stekeovnen på 250 grader.
Så kan du begynne å  lage de urtekokte ertene slik: Smelt smøret i en kjele. Ha i sjalottløk, hvitløk og chili og la det surre et par minutter. Tilsett splittertene, urter, vann og salt og la det hele småkoke på lav varme under lokk i ca 30 minutter. Du trenger ikke røre i gryta underveis, bare la det stå og putre og kose seg.
3. Vask og del potetene i omtrent like store båter. Behold skrellet på. Legg dem i en ildfast form, spre over olje, salt, kvernpepper og dill. Stek på 250 grader i ca 25 min (avhengig av hvor tykke potetbåtene dine er). Stikk en kniv i de og sjekk om de er møre. De skal være gylne og sprø utenpå.


* Smak til med litt ekstra kvernpepper og salt i urteertene før servering.

* Anrett urteertene på tallerken med potetbåtene ved siden av (ikke glem å få med den gode sjyen fra potetformen). Skvis noen dråper sitronsaft, god olivenolje, litt flaket havsalt og nykvernet sort pepper over det hele. En skive godt brød og et glass rødvin gjør seg også som tilbehør til denne retten.

Oppskrift Urtekokte Grønne Erter Splitterter Vegan Vegetarmat Urter

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

6 kommentarer :

 1. Det der ser utrolig delikat ut! Aldri smakt grønne splitterter før tror jeg. Fikk veldig lyst til det nå :)

  SvarSlett
 2. Så fik jeg endelig fat på grønne splitærter igen! Denne her ret er en af mine favoritter, med dens friske urteagtige smag. Sidst jeg havde ærterne i huset - det er nok et par år siden - brugte jeg dem vist også til en hummus, flot grøn. Måske efter din opskrift til persillehummus? Tror du ikke det ville passe godt? Eller bare helt almindelig?
  Måske en burger af disse små herligheder - kunne du udvikle sådan en opskrift? Jeg tænker også at de kunne passe i den flotte suppe, du netop har lagt ud, i stedet for linserne? TAK for altid fantastisk inspiration i mit landkøkken:D
  Bedste hilsner
  Dorthe

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende idé! Grønn splittert-burger fikk jeg absolutt lyst til å lage, og hummus, og suppe. Mmmm, så mye godt! :D
   Hilser tilbake med et smil til deg :)

   Slett
 3. Heisann! Tenkte å prøve denne snart, kan du være så snill å dele bilde av en pakke med splitterter? Slik at jeg ikke går i hampfrø-fella igjen :P

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg har ikke noe bilde av pakningen dessverre, men om du går inn på en frukt- og grøntbutikk eller en større dagligvarebutikk og ser i bønnehylla, så finner du sikkert grønne splitterter der. Det er akkurat som vanlige grønne erter, bare at de er delt i to.

   Slett
 4. Denne skal lages i dag, etter lang tids pause! Guri, jeg gleder meg. Pleier å lage en porsjon med ris også som jeg rører inn til slutt, og WOW snakk om power-kombo! Da blir det som regel én god porsjon middag til meg og flere porsjoner i frysen etterpå. Ikke dumt :)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...