Søte risgrøtkjeks med kanel

Risengrynsgrøt til overs?
Da er veien kort til kjeks! Disse er kjempeenkle å lage, veldig barnevennlige og gode å momse på som de er, med litt plantemargarin eller vegansk ost på toppen.

Ta med et par stykker i lunsjboksen eller knask dem foran TV'n til kvelds sammen med en kopp varm kakao. Mmmmm!

Grøtrester
Du vet, den kalde grøten som blir stående i kjelen i kjøleskapet. Som ikke frister helt å ta fram igjen. Blir den stående der, helt innerst, til du nesten har glemt den?

Jeg skal innrømme at det skjer hjemme hos meg iblant, jeg er absolutt ikke flink nok til å spise rester. Og jeg er (dessverre) ikke alene om det.

Matsvinn
Nå i disse dager er det mye fokus på matsvinn både på tv, i aviser og sosiale medier. Her i Norge kastet vi minst 385.000 tonn spiselig mat i 2017. Det blir ca. 73 kg per innbygger, noe som tilsvarer et årlig økonomisk tap på ca. 22 milliarder kroner og et klimafotavtrykk på 1,3 millioner CO2-ekvivalenter per år.

Over halvparten av matsvinnet skjer hjemme hos meg og deg, og det er tre ting vi kaster mest av, nemlig brød og bakevarer (20 %), gryte- og tallerkenrester (19 %) og frukt og grønnsaker (18 %).
(kilde: Østfoldforskning)

Dette kan vi gjøre noe med, eller hur? En god start kan jo være å bruke de kalde grøtrestene og lage kjeks!Tips:
- Du kan bruke en rest risengrynsgrøt og smake til med kanel og sukker, eller om du vil lage den fra scratch, har jeg notert ned oppskriften for deg.(9 stk)

om du vil koke grøten fra scratch:
150 g tørr 20-minutters grøtris (= ca 1,5 dl)
3 dl havremelk (eller annen type vegetabilsk melk)

smak til med:
3 ss sukker (ev. annen søtning etter ønske)
1 ts kanel
1/2 ts salt


1. Bruk en rest grøt eller kok den fra bunn av slik: Ha grøtris og havremelk i en kjele og kok under lokk i 20 minutter, eller etter anvisning på pakningen. La grøten stå i kjelen med lokket på til den er passe avkjølt.
2. Tilsett sukker, kanel og salt og bland godt. Jeg brukte en ballongvisp til dette. Om du bruker en rest grøt, må du bare smake til med mengden.
3. Ha litt vann på hendene og form baller av grøten, som om du lager en liten snøball. Jeg lagde dem på størrelse med en stor pingpongball. PS: Størrelsen er ikke så viktig, bare de blir omtrent like store/tykke.
4. Legg risballene med god avstand mellom seg på et bakepapirkledt bakebrett. Jeg fikk plass til 9 stykker på et brett. Trykk hver ball flat, til ca 5 mm tykkelse, med bunnen av et glass e.l. Jeg brukte et stort lokk fra syltetøyglass.
5. Stek kjeksene på 200 grader i 20-25 min. De skal bli lett gylne i kantene.Nom nom!


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...