Russedessert

Et blidt minne fra barndommen.
Den er rosa, den er luftig, den er søt og ganske så uimotståelig.

Minnet om denne deiligheten strekker seg langt tilbake. Jeg var 6 år, og dette var så lekkert og godt at jeg gladelig ryddet rommet mitt og lovte å være snill helt til neste år, om mamma lagde den. Jeg husker smaken, jeg husker følelsen av å spise den med skje, jeg husker at det hadde noe med semulegryn å gjøre og jeg husker selvfølgelig fargen. Nå har jeg fått den 50 år gamle oppskriften!

Min voksenversjon av russedessert serveres med vaniljeis, sjokoladespon og salte peanøtter. Lykken er fortsatt frydefull og til å ta og føle på.Mammas håndskrevne oppskrift.
Året var 1968, hun var 15 år og gikk på Menstad ungdomsskole på Borgestad i Skien. Lærerinnen het Marta Kvame og var fra Sogn og Fjordane, og etter hva jeg har lest meg fram til og fått tilbakemelding på snapchat, er russedessert en gammel klassiker fra Sogn, så det gir jo mening. Jeg hadde faktisk også den samme skjønne dama som heimkunnskapslærer på den samme skolen mange år senere, og enda senere enn det igjen jobbet jeg selv som heimkunnskapslærer på den samme skolen, i de samme lokalene. Fint å vokse opp på et lite sted :)


Kun to ingredienser.
Oppskriften er superenkel og består kun av to ingredienser: Saft og semulegryn. Kok i ti minutter og la det hele kjøle ned. Det blir litt geleaktig.


Finn fram en elektrisk visp og visp i vei. Du kan like gjerne sette timeren på fire minutter med én gang, denne trenger tid på å bli perfekt. Slik ser den ut etter ett minutts visping. Ikke riktig ferdig ennå.


Etter fire minutters visping ser den slik ut. Den har økt omtrent tre ganger så mye i volum og er så usannsynlig fluffydeilig at det er til å dø av.


(gir ca 8 dl)
1/2 dl solbærsirup
2,5 dl vann
30 g semulegryn

1. Ha alt i en kjele (må romme minst 1 liter) og kok opp.
2. Småkok i 10 min uten lokk, visp iblant. Det kommer til å tykne.
3. Sett til avkjøling til det er lunkent eller kaldt.
4. Visp med elektrisk visp i ca 4 minutter. Det blir mer og mer luftig jo lenger du visper. Jeg vispet rett oppi kjelen. Et godt tips er å holde et kjøkkenklede rundt vispen, da slipper du at det spruter utover.


serveringstips:
Oatly vaniljeis
vegansk sjokolade
salte peanøtter


* Spis russedessert som den er, eller server med is, på vafler eller med vaniljesaus.

* Oppbevar i kjøleskap i en tett boks, da holder den seg i ca 5 dager.Nom nom!


Nom nom nom!!


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

10 kommentarer :

 1. JEG TRENGER ELEKTRISK VISP!
  Sånn, skal ikke rope mer nå. ;-)

  SvarSlett
 2. Kan man bruke andre gryn som er glutenfrie i denne desserten?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tror jeg dessverre ikke. Har iallefall ikke hørt om tilsvarende gf gryn som funker på samme måten som semule her.

   Kanskje andre lesere har bedre tips?

   Slett
 3. Hei! For en kul oppskrift :D Kan jeg bruke saft uten sukker, eller er sukker essensielt i denne desserten? På fohånd tusen takk for svar, og takk for all fantastisk inspirasjon og matglede <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, takk for det :D Mener du sukkerfri saft? Det går helt sikkert kjempebra, er ikke viktig at den er tilsatt sukker.
   Takk for at du liker og bruker bloggen <3 <3 <3

   Slett
 4. Sukkerfri saft må ikke koke. Du kan prøve å koke bare vannet, og så tilsette saften før du begynner å piske.

  SvarSlett
 5. Ååå russedessert!!! Det bringer mange gode barndomsminner fram det! Gommo laga ofte det til oss ungene! Var favorittdesserten min i flere år også �� Litt synd det ikke finnes en glutenfri variant, men det holder nesten med å tenke på den så føler jeg at jeg allerede har spist det!�� Takk for mimringa ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at det er flere som har gode minner om denne fra barndommen <3 Mimre mimre. Hadde vært artig å finne en glutenfri versjon også, men da vet jeg virkelig ikke hvilket mel man skulle ha brukt. Hmmm.

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...