En dag i veganpølsefabrikken

#reklame
Veganpølser Leiv Vidar Narvesen Veganmisjonen Test Veganske Pølser
Ja, vi elsker pølser!
Det er ikke hver dag man er på besøk i en pølsefabrikk, og det er ihvertfall ikke hver dag man er på besøk i en pølsefabrikk for å smake på verdens første norskproduserte veganpølse. 

Sammen med Hilde fra vegetarløperen og Thomas fra veganmannen var jeg invitert til Leiv Vidar pølsefabrikk i Hønefoss. Vi skulle få smake på en stor nyhet og var veldig spente. 

Det startet for litt over et år siden
Jeg ble kontaktet av Narvesen med spørsmål om jeg ville være med på prøvesmaking av veganske pølser. Det takket jeg selvsagt ja til, og etter en del testing og planlegging lanserte de i samarbeid med Leiv Vidar veganske pølser i november i fjor. Pølsene var importert fra Tyskland, og man kunne kjøpe dem i fem utvalgte kiosker i landet. Dette ble en knallsuksess, og nå har de gått videre til trinn to i planen, nemlig å utvikle en helt egen norskprodusert veganpølse

Fra grusomt til godt
Pølsemakerne i Leiv Vidar pølsefabrikk har i flere måneder jobbet med å utvikle den perfekte veganpølsa. Fabrikken har allerede 66 års erfaring som pølsespesialister og produserer hele 3200 tonn pølser i året, så man må anta at de har rimelig god peiling på hvordan en pølse skal smake og oppføre seg. Men det å lage en 100 % kjøttfri pølse bød imidlertid på noen utfordringer. 

Utviklingssjefen ved pølsefabrikken kan bekrefte at dette har vært noe av det vanskeligste de har vært med på, og at veganpølsene i prosessen har gått fra å smake "grusomt til godt". 

Veganpølser Leiv Vidar Narvesen Veganmisjonen Test Veganske Pølser


Kjøttfri og allergenfri
I tillegg til å lage en plantebasert pølse, har de også klart å lage en pølse helt fri for kjente allergener. Det vil si at den ikke bare er kjøttfri, eggfri og melkefri, den er også uten soya, gluten, melkeproteiner, melkesukker og nøtter. De veganpølsene jeg har smakt tidligere har vært basert på hvetegluten (seitan) eller soya, jeg har faktisk aldri hørt om en veganpølse uten en av disse komponentene, så at de fikk noe å bryne seg på der, kan jeg godt forstå.  

Framtidas pølse
12 veganpølser ligger foran oss på grillen og gjett om vi er spente på å smake! Av utseende ser de helt ut som vanlige pølser, størrelsen er også den samme. 

Veganpølser Leiv Vidar Narvesen Veganmisjonen Test Veganske Pølser

Her er jeg sammen med Thea fra Narvesen, veldig klar for å være prøvekanin! (foto: veganmannen)

Veganpølser Leiv Vidar Narvesen Veganmisjonen Test Veganske Pølser

Sånn ser den ut inni. Konsistensen er utrolig bra og den smaker lett røkt med hint av muskat, løk og pepper. Perfekt!

Veganpølser Leiv Vidar Narvesen Veganmisjonen Test Veganske Pølser

Etter prøvesmakingen ble vi pakket inn i lab-frakker og hårnett og desinfisert, før vi fikk slippe inn i det aller helligste, selve fabrikken! 

Veganpølser Leiv Vidar Narvesen Veganmisjonen Test Veganske Pølser

Jeg vet ikke hva jeg hadde ventet meg, men SÅ mange pølser på ett sted har jeg aldri sett. 

Veganpølser Leiv Vidar Narvesen Veganmisjonen Test Veganske Pølser

Her er maskinen som skal lage veganpølsene
Og så til spørsmålet alle veganere nå spør seg: Er de garantert 100 % veganske når de produseres i samme fabrikk som kjøttpølser? 

Leiv Vidar har funnet en god løsning for å sikre at veganpølsene ikke kommer i kontakt med kjøtt eller andre animalske ingredienser: De blir produsert før alle de andre pølsene i fabrikken hver dag. På morgenen er nemlig alt utstyret vasket, desinfisert og renhetstestet. Veganpølsene er som nevnt også allergenfrie, og det er strenge krav til produksjon for å kunne kalle dem det. Leiv Vidar forsikrer at de er trygge å spise for veganere og de som er allergisk for overnevnte allergener.

Veganpølser Leiv Vidar Narvesen Veganmisjonen Test Veganske Pølser

Røkeriet
I disse skapene blir pølsene tilført røyksmak ved at de "dampdusjes" i røykaroma. Her vil også veganpølsene være førstemann ut hver dag, slik at det ikke er rester av kjøttpølser i skapene.

Veganpølser Leiv Vidar Narvesen Veganmisjonen Test Veganske Pølser

Deretter er det rett til samlebåndet for pakking og videre til en Narvesen nær deg! Dette maskineriet pakker 20000 pølser i timen, og jeg gleder meg til at det i framtida skal bli pakket tonnevis med veganske pølser her.

Veganpølser Leiv Vidar Narvesen Veganmisjonen Test Veganske Pølser

Når kommer pølsene i salg?
Det er ikke satt noen eksakt dato for lansering ennå, men det jobbes på spreng for å få dem ut i løpet av sommeren. Så vi trenger forhåpentlig ikke vente altfor lenge.

Kommer pølsene i alle Narvesenbutikker?
Planen er å lansere dem i 20-40 testbutikker i første omgang. Dette blir de største butikkene spredt godt rundt om i landet, med beliggenhet ved knutepunkter som jernbane, rutebilstasjoner, flyplasser osv.

Blir pølsene stekt på egen grill i butikken?
Narvesen skal bygge om de eksisterende rullegrillene slik at veganpølsene får sitt eget felt på grillen, fysisk atskilt med en "vegg" fra kjøttpølsene. Feltet skal merkes tydelig med grønt, og det skal brukes egne klyper til håndtering. Ved sist runde ble veganpølsene stekt på egne flate grillplater, noe som ikke er optimal oppvarming for pølser, og enkelte kunder opplevde derfor at de var tørre. Dette skal nå unngås ved å bruke rullegrill, og vi kan glede oss til skikkelig gode og saftige veganpølser.

Kommer pølsene til salgs i vanlige butikker?
Ikke i første omgang, men det er målet på lengre sikt. Er etterspørselen stor, noe jeg tror den blir, håper jeg vi får se dem i butikkene etterhvert.

Hva er pølsene laget av?
De består blant annet av protein fra erter og solsikke, stivelse fra tapioka og potet, olje fra raps og laktat fra løk. For å lage pølseform, brukes cellulose"tarm" som skrelles av etter koking. Dette er altså ikke naturtarm fra dyr, som enkelte kjøttpølser lages med, men et vegetabilsk alternativ.

Er de egnet for allergikere?
Pølsene er uten kjøtt, egg, melk og kjente allergener som soya, gluten, melkeprotein, melkesukker og nøtter. De er også GMO-fri og palmeolje-fri. Mer info og fullstendig ingrediensliste kommer nærmere lansering.

Hvordan er næringsinnholdet?
De har det samme proteininnholdet som grillpølser av kjøtt og er magrere enn kjøttpølsene. Mer detaljert info kommer nærmere lansering.


Narvesen var på plass på Oslo Vegetarfestival med de nye pølsene, og jeg og Thomas fikk selvfølgelig med oss en smakebit. Var du på festivalen og smakte på veganpølsene? Hva synes du?

Veganpølser Leiv Vidar Narvesen Veganmisjonen Test Veganske Pølser

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Narvesen.

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

12 kommentarer :

 1. Coop sine pølser er også soyafri og smaker godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mener du de i "coop vegetardag"-serien? De er isåfall ikke veganske da de inneholder egg.

   Slett
  2. De er vel ikke veganske...

   Slett
 2. Dette er helt topp! Gleder meg masse! Men håper virkelig at Narvesen kan tilby glutenfrie pølsebrød også. Vet du noe om dette?

  SvarSlett
  Svar
  1. Blir så bra :D Skal finne ut av det med glutenfrie pølsebrød og komme tilbake til deg med svar.

   Slett
  2. Da har jeg fått svar fra Narvesen, og enkelte butikker tilbyr glutenfrie pølsebrød.

   Slett
 3. Jeg smakte disse nye pølsene på Oslo Vegetarfestival, Narvesen hadde jo pølsebod der. Selv om jeg rent personlig liker smaken av seitanpølser bedre, synes jeg dette tiltaket er kjempebra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, er knallbra at vi får veganske pølser lettere tilgjengelig her i landet <3

   Slett
 4. Hva skjedde med denne? Det hat vært utsolgt I nationalteatret for lenge siden og den nye versjonen kom aldri til Oslo S.

  SvarSlett
  Svar
  1. Narvesen fikk dessverre ikke til å få fullført ønsket om å få veganske pølser ut i butikkene. Mye grunnet logistikk. Men, den gode nyheten er at Leiv Vidar fortsatt jobber med pølsene og vi får forhåpentlig se dem i vanlig butikk etterhvert!

   Slett
 5. Så veganskpølse som selger bedre enn kjøttene, hadde ikke noe å gjøre med det? :/

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...