Potetboller i lompe med kongeøsterssopp, koriander og en vanvittig god hoisin-tahinisaus

Oppskrift Veganske Potetboller Med Vegan Ost Hoisinsaus Tahini Sriracha Lompe
Snadder i lompe! 
Dette er en av de deiligste kreasjonene jeg noengang har laget. Potetbollene i seg selv smaker helt fantastisk. Sånne du kan momse på rett fra stekepanna, og mens du står der og nettopp har tatt den første biten, vet du at kjøkkenet ditt er himmel på jord akkurat nå, og det er ingen andre steder du kunne tenke deg å være.

Tenk deg disse aldeles lekre potetbollene rullet inn i en saftig deilig lompe, i selskap med revet rå gulrot og rødkål, frisk koriander og en like himmelsk saus. Mmmmmmmmmm!

Oppskrift Veganske Potetboller Med Vegan Ost Hoisinsaus Tahini Sriracha Lompe

Potetbollene er superenkle å lage.
Alt du trenger å gjøre er å knuse kokte poteter og blande inn revet ost, kikertmel, maizena og krydder. Da får du en finfin farse som er svært velvillig, både å forme og steke.

PS: La skallet være på potetene, da blir det ekstra gode potetboller ;)


Resultatet: 16 uimotståelig nommelinomskheter!

Oppskrift Veganske Potetboller Med Vegan Ost Hoisinsaus Tahini Sriracha Lompe

Kongeøsterssopp er en en særdeles lekker sopp.
Den er fast i "fisken", kjøttaktig i konsistens og smaker utrolig delikat og aromatisk med mye umami. Den smaker ikke så mye i rå tilstand, men ved varmebehandling kommer den rike smaken fram.

Denne soppen har en ordentlig tykk stilk, og til forskjell fra lillebroren østerssopp, hvor vi kun spiser selve sopphatten, er også stilken på kongeøsterssoppen en delikatesse. Kongeøsterssoppen holder formen perfekt under steking/grilling, det vil si den krymper ikke. Fås kjøpt i dagligvarebutikker med godt utvalg, på asiatiske butikker eller andre etniske importbutikker.

Oppskrift Hva Er Kongeøsterssopp Hvordan Tilberede Veganske Potetboller

Sausen med stor S!
Foruten potetboller og kongeøsterssopp, er det den fantastiske sausen som gir det lille store ekstra til denne retten. Den består av kun tre ingredienser. og hovedingrediensen er hoisinsaus. Har du ikke laget mat med denne før, sier jeg bare: Løp og kjøp!

Hoisinsaus er opprinnelig en kinesisk saus ofte brukt til grilling. Den er tyktflytende, lett søtlig og består hovedsaklig av fermenterte soyabønner, hvitløk, eddik, chili, sesamolje, stjerneanis, pluss søtning i form av sukker eller sirup.

PS: Sausen fra Flying Goose som jeg brukte for anledningen inneholder hvete og er dermed ikke glutenfri. Hoisinsaus av merket Exotic Food skal visstnok være glutenfri.

Oppskrift Veganske Potetboller Med Vegan Ost Hoisinsaus Tahini Sriracha Lompe

Ingrediens nummer to i den magiske sausen er tahini. Den består av 100% sesamfrø og er svært rik på kalsium. Smaken er helt unik.

Tahini finner du i mange ulike merker på etniske importbutikker eller helsekost. Kanskje også på velassorterte dagligvarebutikker. Denne med grønt lokk er min favoritt.

Oppskrift Veganske Potetboller Med Vegan Ost Hoisinsaus Tahini Sriracha Lompe

Ingrediens nummer tre i sausen er sriracha. Den er er HOT HOT HOT, så det skal ikke mye til før det begynner å brenne ;) Some like it hot, så smak til for å finne fram til hva som passer deg. Du finner sriracha på etniske importbutikker eller i velassorterte dagligvarebutikker.

Oppskrift Veganske Potetboller Med Vegan Ost Hoisinsaus Tahini Sriracha Lompe

Nå har vi potetboller og saus klare. Da er det bare å finne fram lomper eller lefser og montere i vei.


Tips:
- Jeg brukte for anledningen den veganske osten Violife for pizza. Fås kjøpt på heleskostbutikker eller på nett, feks hos veganlife. Ellers kan jeg også anbefale ost fra Wilmersburger, Jeezini eller Cheezly.
- Hoisinsaus finner du på de fleste etniske importbutikker. Jeg har også sett det på rema under merket Blue Dragon.
- Kongeøsterssopp kan ev. erstattes av annen type sopp, om du ikke får tak i den.(ca 16 stk - 2 store porsjoner)

potetboller:
400 g potet
40 g revet vegansk ost (= ca 1,5 dl)
50 g kikertmel
2 ss tørket gressløk (eller fersk om du har)
1 ss maizena
2 ts garam masala
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
litt pepper, smak til

saus:
4 ss hoisin sauce
2 ss tahini
1 ts sriracha (eller mer, smak til)

ellers trenger du:
2 gulrøtter, raspet
ca 100 g rødkål, kuttet i tynne strimler (ev.bruk radicchiosalat eller annen salat)
2 kongeøsterssopp (= ca 150 g), i skiver (ev. annen type sopp)
litt røkt havsalt (ev. bruk vanlig salt)
6 lomper (eller tortillalefser)
frisk koriander


Potetboller:
1. Vask potetene og del dem i små biter (behold skallet på). Kok dem møre, ca 15 min. Skyll dem i kaldt vann til de er ganske avkjølt/lunkne. Sil av vannet.
2. Ha potetbitene i en bakebolle og mos dem kjapt til en grov potetstappe med en ballongvisp e.l.
4. Tilsett revet ost og resten av ingrediensene. Bruk en sleiv og bland godt, slik at alt blir jevnt fordelt. Smak til med salt og pepper.
5. Nå har du en smidig farse som lett lar seg forme til boller. Stek dem i olje til de er godt gylne på begge sider.


Saus og grønnsaker (dette kan du forberede mens potetene koker):
1. Visp sammen ingrediensene til sausen og smak til med sriracha. Mengden angitt i oppskriften gir en medium minus hot saus.
2. Rasp gulrøttene på råkostjern og kutt rødkålen i så tynne skiver du kan. Tips: En ostehøvel er super til å kutte rødkål med.
3. Del kongeøsterssoppen i skiver og stek dem i bittelitt olje til de er gylne på begge sider. Dryss over litt røkt havsalt.


Montering:
1. Finn fram lomper.
2. Legg på raspet gulrot, rødkål og kongeøsterssopp.
3. Oppå med potetbollene, saus og litt frisk koriander.


Nom nom NOM! 

Oppskrift Veganske Potetboller Med Vegan Ost Hoisinsaus Tahini Sriracha Lompe

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @jojanonne.

4 kommentarer :

 1. Ser utrolig gode ut! Er det mulig å sløyfe osten eller bytte den ut med noe annet? Vegansk ost passer liksom ikke helt inn i studentbudsjettet, haha!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :) Du kan alltids lage dem uten osten, om du ikke har råd til den ^_^

   Slett
 2. Lagde potetboller nå. Kjempegode! :) Jeg måtte lage garam masala selv, trodde jeg hadde det. Blandet litt forskjellige krydder sammen, leste på nettet hva som var vanlig å bruke. Skal kjøpe garam masala til neste gang. Hadde heller ikke gressløk. Det var jo så enkelt å forme deigen, det gikk som en drøm. Skal de spises i lomper, hva med å forme dem til lange pølser? Potetpølser :) Det er første oppskriften jeg lager fra den supre boka di, Kjøttfri burgere. Gleder meg til å lage mer. Tusen takk! :) Hilsen Lisa

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, så supert :D Og imponert over at du lagde garam masala selv! Potetpølser var en artig idé, kanskje prøve det neste gang :) Kos deg med burgerbok!

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...