Småbrød med gresskarfrø

Oppskrift Småbrød Gresskarfrø Glutenmel Soyamel Gresskarkjerner Saftig Bakst Det dufter hjemmebakt i hele huset. 
Det er jammen ikke rart, for rett ut av ovnen kom nettopp disse! Nystekte deiligheter med gresskarfrø både utenpå og inni.

Når de har fått avkjølt seg litt, er det lov å skjære i dem og da ser du hvor fine og luftige de er. Med grønne gresskarkjerner som smykkestener her og der blir de ekstra innbydende.
"Buller" kalte min mormor det, slike småbrød som hun lagde spesielt til meg. Det var stas å ha mitt eget lille minibrød som jeg kunne skjære i miniskiver og som (selvsagt) smakte MYE bedre enn de store brødene som hun bakte av den samme deigen. Den dag i dag synes jeg fremdeles at småbrød er best. Sånn er det bare.

Spis dem som rundstykker, burgerbrød, suppebrød eller matpakkebrød. Her er de i selskap med veggisburgeren Big Mock.

Oppskrift Småbrød Gresskarfrø Glutenmel Soyamel Gresskarkjerner Saftig Bakst

Ekstra holdbar, saftig og proteinrik bakst. 
I tillegg til vanlig hvetemel inneholder denne oppskriften et par ingredienser som bidrar til et ekstra vellykket bakeresultat, nemlig soyamel og glutenmel. Det skal ikke mye til, men de utgjør virkelig en stor forskjell.

Om du sjekker ingrediensene til brød som selges i butikken, er det ikke sjelden at glutenmel (hvetegluten) og soyamel står oppført på lista. Dette er altså vanlige ingredienser i bakerier rundt omkring, men kanskje ikke helt standardingredienser i norske matskap ennå.

Vi kan også benytte oss av lure triks hjemme i vårt eget kjøkken, og dette er et av dem: Kjøp soyamel og glutenmel og bak i vei! Du kan kjøpe soyamel og glutenmel på helsekostbutikker eller bestille på nett: (Soyamel: kinsarvik / iherb. Glutenmel: kinsarvik / iherb.).

Oppskrift Småbrød Gresskarfrø Glutenmel Soyamel Gresskarkjerner Saftig Bakst

Tips: 
- Småbrødene kan fint fryses ned.
- Om du ikke får tak i soyamel og glutenmel, kan de erstattes av hvetemel.


(8 stk)
4 dl lunkent vann
1 ts tørrgjær
1 ss olivenolje
1 ts salt
1 dl gresskarfrø
2 dl soyamel
1/2 dl glutenmel
5 dl hvetemel
litt ekstra gresskarfrø til å ha utenpå


1. Visp sammen alle ingrediensene i rekkefølgen over. Det blir en lett klebrig deig.
2. Dekk til og sett til heving på lunt sted i 45 min, feks i vannbad. Deigen blir dobbelt så stor.
3. Form rundstykker / småbrød med våte hender. Rull dem i gresskarfrø og sett dem på en bakepapirkledt stekeplate.
4. Stek på 200 grader i ca 15 min. Avkjøl under klede på rist.Nom nom! 

Oppskrift Småbrød Gresskarfrø Glutenmel Soyamel Gresskarkjerner Saftig Bakst

Oppskrift Småbrød Gresskarfrø Glutenmel Soyamel Gresskarkjerner Saftig Bakst

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

16 kommentarer :

 1. Jeg er nysgjerrig - hvorfor soyamel? Kan jeg bytte ut soyamelet med grovt mel, for eksempel?

  SvarSlett
  Svar
  1. Soyamelet bruker jeg fordi det gir ekstra saftig bakst. Dessuten har det mye protein i seg og bidrar til at baksten blir mer mettende. Du kan fint bytte ut soyamelet med feks hvetemel.

   Slett
 2. De ser kjempegode ut!

  SvarSlett
 3. Hei,
  jeg vet at dette ikke er relevant angående dette innlegget, og jeg vet at denne bloggen hovedsaklig dreier seg om mat og oppskrifter, men jeg bare lurte på om du kunne hatt et innlegg (eller noe sånt) om veganske vinterklær? Dette blir nemlig min første vinter som veganer, og jeg har innsett at det å finne veganske, 'fairtrade' i noen grad OG miljøvennlige klær er mye vanskeligere enn jeg hadde forestilt meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Hmm, som du sier så er veganmisjonen primært en matoppskriftsblogg, men kan se på saken.
   Om du er på facebook, kan du jo spørre spørsmålet i den åpne gruppen Veggispreik. Tipper noen har tips der.

   Slett
 4. Hei, dette har egentlig ikke noenting med akkurat denne oppskriften å gjøre, men spør allikevel.
  Har lenge prøvd å få tak i kokeboken din, gjennom to ulike nettbokhandler. Begge gangene har jeg ventet nærmere en måned, uten at de får sendt boken til meg, i dag fikk jeg en slags forklaring fra Ark.no "Vi kan dessverre ikke levere 9788299868211-VeganMisjonens kokebok da det ikke har lyktes oss å komme i kontakt med forlaget og de ikke har levert bøker til våre bestillinger". Vet du hvor jeg kan få tak i Veganmisjonens's kokebok, veldig glad i oppskriftene dine og printer ut mye fra nett, men skulle gjerne hatt en bok å bla litt i mens jeg står og kokkelerer også :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Så kjedelig at du ikke har fått tak i boka. Har du prøvd å bestille på Norsk Vegetarforening også? Det er de som er forlag og skal sende ut boka.
   Send meg en pm på veganmisjonen@gmail.com med navn og adresse, så skal jeg prøve å få ordnet opp i det.

   Slett
 5. Hei, ikke prøvd via Norsk Vegetarforening nei.
  Sendt deg en pm nå :) Takk!

  SvarSlett
 6. Desse skal prøvast! Men eg lurer på om du har erfaring med å byta ut soyamjølet med kikertmjøl? Helsing Synnøve

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, nei det har jeg ikke prøvd gitt. Fortell meg hvordan det går om du prøver da :)

   Slett
 7. Eg veit ikkje om det var på grunn av kikertmjølet, men deigen vart tynnare/meir klissete enn eg mistenkjer at han skal vera - dette gjorde at brøda flaut litt utover og vart nokso flate. Men smaken var det ingenting å seia på! :-) Synnøve

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemeldingen. De hever sikkert ikke like mye med kikertmel nei. Bra de ble gode da! :)

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...