Prosjekt pizzabunn: Blomkålpizza (glutenfri)

Oppskrift Blomkålpizza Glutenfri Pizzabunn Blomkål Glutenfritt Mel Sunn bunn i grunn.
Jeg har et prosjekt på gang, nemlig å lage pizzabunn på nye måter. Til nå har jeg prøvd meg fram med flere varianter og her kommer en usannsynlig bra en: Blomkålpizza!

Blomkål sa du?!
Javisst! Blomkål. I pizzabunnen. En hel blomkål har jeg klart å lure inn i oppskriften. Hvor merkelig det enn høres ut... tro meg, det funker knallbra! Du får en fast, sammenhengende, myk og luftig bunn som er sprø i kantene, herlig på smak og deilig å bite i. Den tar kun få minutter å smelle sammen og den trenger ikke å heve. Attpåtil er den fullstendig glutenfri.


Oppskrift Blomkålpizza Glutenfri Pizzabunn Blomkål Glutenfritt Mel

Hvordan smaker den?
Jeg synes faktisk at blomkålbunnen smaker bedre enn tradisjonell pizzabunn. Mer fyldig, mer spennende. Den smaker ikke blomkål egentlig, bare veldig godt. Jeg hadde nok aldri klart å gjette at noen hadde sneket inn en hel blomkål i deigen om jeg ikke selv hadde laget den og sett det med egne øyne. Jeg har også servert den til venner, og de ble mildt sagt overrasket da de fikk høre at det var blomkål involvert.

Praktisk tips:
Jeg pleier å lage porsjonsbunner og fryse ned. Av denne oppskriften får du 6 porsjonsbunner. Himla kjekt å ha forstekte pizzabunner i fryseren klare til bruk når man er plutselig pizzasulten.

På pizzaen under har jeg brukt en frossen blomkålbunn. Rett ut av fryseren med den, et lag med grønn basilikumpesto, purre, paprika, krydder, litt revet veganost, steke og vips - nystekt pizza!

Oppskrift Blomkålpizza Glutenfri Pizzabunn Blomkål Glutenfritt Mel

Bakst uten gluten- ikke alltid bare bare.
Du har kanskje prøvd å bake glutenfri pizzabunn før? Og erfart at det ikke helt funker? Tradisjonelt lages jo pizzabunn av hvetemel, gjær og salt, noe som blir suksess hver gang. Noe av grunnen til at hvete er så bra i bakst er det høye innholdet av gluten. Så snart man prøver å bytte ut det glutenholdige hvetemelet med andre ting kan det bli krøll.

Hva er gluten og hva gjør gluten for deigen.
Gluten er en proteinforbindelse som det finnes mye av i bl.a. hvetemel. Under heving fungerer glutenproteinet som bindemiddel og danner et netterk av tråder som stenger inne fuktighet og luftbobler i deigen. Dette gir bakverket mulighet til å heve og gjør det enklere å jobbe med. Jo mer gluten, jo mer elastisk deig og jo mer porøst og luftig bakeresultat.

Jeg er temmelig sikker på at denne karen bruker bra med gluten i pizzadeigen ;)Glutenfritt. Trendy tull eller..?
Det skrives ofte om glutenfri kost i media, og i butikker og cafeer ser vi et stadig bredere utvalg av glutenfrie varer. Det anslås at 7-8 % av norges befolkning har glutenintoleranse og 1-2 % har påvist sykdommen cøliaki. Noen reagerer kun på hvete, mens andre er følsomme for gluten generelt. (kilde: norsk cøliakiforening, wikipedia)

Det kan virke som om glutenfritt har blitt trendy. Man kan spørre seg hvorfor, når det etter tallene å dømme ikke er flere enn noen få prosent av oss som ikke tåler gluten. Kan det komme av lavkarbo-dietten, hvor alt som heter brød og karbohydratrike matvarer blir sett på som djevelens verk? Eller kanskje er det fordi vi gladelig kaster oss over nye mat-trender med håp om at det vil gi en helsebringende, helst slankende, effekt? Eller kanskje det rett og slett er flere som faktisk reagerer på gluten enn det tallene viser?

Ikke vet jeg. Jeg kjenner ihvertfall at magen min ikke er glad i for mye hvete/gluten. En uke med brød, pasta o.l. hver dag resulterer i smerter og "ballongmage". Holder jeg meg unna blir det bedre. Joda, jeg spiser gluten, men jeg velger ofte glutenfrie alternativer når det er mulig. Det er en gyllen middelvei som funker for meg.

Uansett.

Å lage pizzabunn av noe annet enn hvetemel er spennende i seg selv.
Hvorfor lage den samme pizzadeigen hver gang? Som matelsker ønsker jeg alle nye smaker velkommen. Med denne bunnen kan både de glutenintolerante og de som tåler gluten glede seg over pizzaen, og med blomkål blir den jo opptil flere hakk sunnere i tillegg. Vinn vinn.

Oppskrift Blomkålpizza Glutenfri Pizzabunn Blomkål Glutenfritt Mel

Tips:
- Toro glutenfritt mel fås kjøpt i så å si alle vanlige matbutikker.


(2 store pizzaer / 6 porsjonspizzaer )
1 blomkål (= ca 650 g)
4 ss olivenolje
ca 4 dl Toro fint glutenfritt mel
2 gode ts bakepulver
1 god ts salt


(på bildene her lagde jeg halv oppskrift)
Skyll og rens blomkålen, kutt den i mindre biter og ha den i en food processor.
Kjør til den er småsmulet.

Oppskrift Blomkålpizza Glutenfri Pizzabunn Blomkål Glutenfritt Mel

Tilsett olivenolje, mel, bakepulver og salt. Kjør videre til det er en kremet og lekker mos.

Oppskrift Blomkålpizza Glutenfri Pizzabunn Blomkål Glutenfritt Mel

Bruk en slikkepott og bre mosen ut over et bakepapir.

Oppskrift Blomkålpizza Glutenfri Pizzabunn Blomkål Glutenfritt Mel

Forstek bunnene på 200 grader i 15 min, til de er gylne.
Ta plata ut av ovnen, vent et par minutter og snu dem opp ned. De løsner lett fra bakepapiret, det er bare å dra dem av.

Oppskrift Blomkålpizza Glutenfri Pizzabunn Blomkål Glutenfritt Mel

Dekk med hva du vil av fyll.
Her ble det tomatsaus, mais, rødløk, tre typer revet veganost og tørket merian.

Oppskrift Blomkålpizza Glutenfri Pizzabunn Blomkål Glutenfritt Mel

Stek på 225 grader i 10-15 min.


* Pynt med friske urter og drypp gjerne over noen dråper god olivenolje, chiliolje eller basilikumolje.

* De forstekte bunnene kan fint fryses ned.


Nom nom nom!

Oppskrift Blomkålpizza Glutenfri Pizzabunn Blomkål Glutenfritt Mel

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

43 kommentarer :

 1. Så spennende! Høres rart ut med blomkål i pizzabunnen, men den ser kjempegod ut! Har en bror som har glutenintoleranse og denne skal jeg servere neste gang han kommer på besøk. Tusen takk for nok en flott oppskrift <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Lover den smaker NOM! :) Håper bror liker den også (det tror jeg nok) Lykke til!

   Slett
 2. Så spennende, MÅ prøves! Tror du det er mulig å bruke havregryn istedenfor toro-melet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Mener du havremel? Har ikke testet, men det er lov å prøve :) Om du tenker havreGRYN, tror jeg kanskje det blir litt rart.

   Slett
 3. For en glimrende idé å putte blomkål i deigen,hvordan kom du på det? Det må prøves ut!:) Får det samme konsistens som vanlig pizzabunn?

  Jeg har laget en oppskrift på supergrov glutenfri pizzabunn (http://bit.ly/RGgAVF). Men, den er ikke vegansk siden den inneholder egg og kesam (som sikkert kan byttes ut med noe i soya/havre). For å gjøre oppskriften mer tilgjengelig vurderer jeg å bytte ut egga med knuste linfrø. Siden du har mer erfaring med dette enn meg Jane, tror du det er det beste alternativet til egg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var helt på improvisasjon at jeg fant på å ha blomkål i deigen. Tenkte "hvorfor ikke?", og så ble det knall :D Jeg synes den får veldig lik konsistens som vanlig pizzabunn, det er derfor dette er så utrolig kul oppskrift!

   Hmmm, du kan bruke knuste linfrø + kanskje litt mer fiberhusk? Om eggene er der for å binde sammen deigen, funker linfrø og fiberhusk som erstatning. Men jeg ville nok prøvd med litt bakepulver i tillegg for å få den til å heve.

   Slett
 4. Hei,

  takk for nye flotte tips på ein flott blogg.

  Lurte på kvifor du nyttar vegansk ost på så mange av rettane dine.
  Sjølv prøvde eg det for fuste gong i går på pizza og fann ut at til den prisen så hiv eg heller på nokre fleire grønnsaker i framtida, dei smakar tross alt noko.

  Alt godt
  -R

  SvarSlett
  Svar
  1. Vegansk ost, smak og behag. Bruker jeg så mye av den da? ;D

   Det finnes etterhvert flere gode veganske oster på makedet og jeg bruker dem fordi jeg synes de smaker godt. Men man kan jo helt fint lage pizzaen uten ost også :)
   Veganost er dyrere enn ku-ost (foreløpig), men jeg bruker i grunn ganske lite veganost i hverdagen ellers, så jeg blakker meg ikke akkurat. Kankje jeg bruker 100 kr på ost i måneden eller så. Til å leve med det.

   Slett
 5. Fantastisk! Denne må jeg prøve snarest! Takk!!

  SvarSlett
 6. Jeg tror nok det er ballongmage o.l. og ikke en trang til å spise trendy som er resulatet av den glutenfrie bølgen vi ser nå. Lavkarbo også.

  Jeg spiser i hvert fall lite hvetemel av den grunn. Selv om mannens verdens-beste-fredagspizzaer alltid går ned på høykant.

  Blomkålpizzabunn er forresten en gjenganger i lavkarbomiljøet. Det finnes for eksempel uttallige oppskrifter på Pinterest, men jeg har jammen ennå ikke kommet dit at jeg har laget en selv. Kanskje fordi mannen min som sagt lager verdens beste pizza med hvetemelsbunn hver fredag. Men jeg elsker å prøve nye og spennende retter, så en sånn pizzabunn står definitivt på To do-listen!

  Takk for inspirasjon, nå fikk jeg sikkert dyttet til å endelig få laget den :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også inntrykk av at flere har erfaring med ballongmage etter boller og pasta. Hmm. Jeg tror på en gyllen middelvei :) Hjemmelaget pizza klarer ikke jeg å stå imot heller :O)

   Googlet "blomkålpizza" nå og ser det ligger flere varianter ute ja :) Gøy! Ja, du burde så absolutt hoppe i det og prøve denne oppskriften. SÅ god og kjempekjekk å fryse ned porsjonsbunner som jeg nevnte i oppskriften :D Lykke til og håper den faller i smak!

   Slett
 7. Jeg lagde halve deigen, og brukte den i pai. Fungerte bra, veldig god smak! Min ble ikke glutenfri, for slikt mel hadde jeg ikke. brukte derfor halvparten hver av havregryn og finmalt speltmel. Kommer til å lage denne flere ganger:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, så spennende å høre at den fungerte i pai også! Tusen takk, det må jeg teste :D

   Slett
 8. Denne skal jeg prøve - høres litt rart ut, men jeg tror deg når du sier det funker bra! Morsomt med nye oppskrifter og jeg tåler heller ikke så mye hvetemel eller gluten merker jeg. Er så morsomt med alle oppskriftene du legger ut - flink er du, Jane <3

  SvarSlett
 9. Nyyydelig! Lagde denne i dag og den smakte rett og slett fantastisk! Ungene elsket den også. Sa ikke noe om at det var blomkål i den for da tror jeg de ikke ville ha smakt :PPP
  Tusen takk for oppskrift :-)

  SvarSlett
 10. Oh, så spennende! Er usikker på om jeg tåler gluten og hvete bra eller ikke, men så spiser jeg genrelt ikke mye av det heller, spiser så og si bare grovt brød og knekkebrød og prøver å holder meg unna hvetemel fordi jeg mener det ikke er gunstig for kroppen, og jeg tror ikke jeg skal begynne å spise mye av det bare for å teste. Men i tillegg til mye grove meltyper så har jeg stor interesse for glutenfri mat, og har tenkt å prøve mye glutenfritt framover.

  Denne så virkelig toppers ut, skal prøves ut i helga :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra du kjenner etter på kroppen og prøver deg fram, det er det eneste rette å gjøre når det gjelder glutenfri vs. glutenholdig mat. Har inntrykk av at det er mange som reagerer negativt på dynger av gluten i kosten.

   Kos deg max med pizzaen! Jeg spiste denne seinest i går faktisk, hadde en frossen porsjonsbunn som jeg dekket med godsaker :D Nom nom!

   Slett
 11. Dei står i steikeomnen no og dei luktar SJUKT DIGG OMG

  SvarSlett
 12. Flott og inspirerende innlegg med skikkelig gjennomgang av glutenproblematikken:-) Og fristende oppskrift med ditto bilder! Ønsker deg lykke til med matkurs og filmteam og annen fremadstormende veganmisjonsvirksomhet :-) :-) :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Jartrud :)
   Du og du, så gøy det var med kurset, og det gikk så fint :D

   Slett
 13. Denne pizzaen ble kjempegod! Vi hadde den i helga og den ble godkjent av både sambo og mamma! Skal definitivt lages igjen! Takk nok en gang for herlig oppskrift!

  SvarSlett
 14. Prøvde med brokkoli istedenfor blomkål.Det funka også bra, men jeg droppa forsteking av bunnene, så de ble ikke gjennomstekt, ikke så lurt.

  SvarSlett
 15. Ser sååååå godt ud!!! Prøvde å laga idag å feila TOTALT!! Sånn så eg allti jør når eg prøve å laga någe så har me glutenfritt mel å jør... Fatte ikkje att eg gidde å prøva ein gang :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Au da, så dumt det ble krøll. Hmmm. Hva gikk galt, og hvorfor tror du? Fulgte du oppskriften nøye?

   Slett
 16. Denne har jeg planlagt å lage lenge, og endelig i dag... Nam, ble kjempegod!!! Brukte jyttemel for å få litt mer fiber i bunnen (3 dl istedenfor 4), og det fungerte veldig bra:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Kjekt å høre at det fungerte med jyttemel også! :)

   Slett
 17. Veldig god men for å få konsistens som på bildet måtte jeg tilsette 2.5 dl vann... brukte rismel og bokhvetemel

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, da suger nok bokhvetemel og rismel til seg mer væske enn det gf-melet jeg brukte. Bra det årna seg!

   Slett
 18. Denne så rågo ut, virkelig! Men siden jeg synes glutenfri pizzabunn smaker våt papp,er det ikke aktuelt. Da er det bare å bruke grovt mel isteden,eller? Et spm. Hvorfor kan ikke veganere spise vanlig ost?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Den smaker ikke våt papp, jeg lover ;) Skal du bruke vanlig mel, og ønsker å bruke noe grovt mel, ville jeg prøvd med feks 1 dl grovt mel og resten fint.

   Veganere spiser ingen animalske produkter, dermed ikke vanlig ost som er laget av kumelk, geitemelk eller annen melk som kommer fra dyr.

   Slett
 19. Hvor lenge kan pizzabunnene oppbevares i fryseren?

  SvarSlett
 20. Hei:)

  Hvordan tror du det funker med kikertmel i denne oppskriften?

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt spørsmål. Har ikke testet det selv, men det må jeg gjøre! Noen andre som har prøvd?

   Slett
 21. Oppdatering: Prøvde - og det funket supert! Ga bunnen en veldig god smak :) Anbefales!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yay! Takk for tilbakemeldingen, da vet vi at den funker med kikertmel også!

   Slett
 22. Lagde akkurat denne. Shit hvor god den var!!❤

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...