Yocamole

Oppskrift Hjemmelaget Guacamole Yocamole Yoghurt Vegansk Soyayoghurt Avokado
Kremet guacamole.
Nydelig som dip, som tilbehør til meksikanske retter, til burgere, grillmat eller som pålegg.
Dette er hjemmelaget guacamole tilsatt en spiseskje yoghurt. Derav navnet yocamole. Kunne ikke dy meg ;)

Hjemmelaget er best!
Den fabrikkproduserte guacamolen som fås kjøpt i butikken inneholder så lite avokado at den ikke fortjener å kalles guacamole, spør du meg. Et eksempel: Guacamole dip fra SantaMaria. For å få den til å smake avokado er det tilsatt avokado-aroma og smaksforsterker. For en guacamoleliknende konsistens er det tilsatt fortykningsmidler og emulgatorer. For den rette fargen er det tilsatt fargestoffer. Og hvor mye avokado er det egentlig i denne "guacamolen"? Jo, hele 1,5%! Og som om ikke det var nok, er andelen avokado like stor som salt i dette produktet. Ta en titt selv på ingredienslista. Jeg synes det er skremmende.


Skal du ha guacamole, lag den for all del selv! Her trengs ingen tilsetningsstoffer, bare ekte råvarer. Mye bedre, mye sunnere.

Oppskrift Hjemmelaget Guacamole Yocamole Yoghurt Vegansk Soyayoghurt Avokado

Hvordan finne en moden avokado? Gi den en klem!
En moden avokado er myk, men samtidig fast. På innsiden er den gul-grønn, uten mørke flekker og lukter friskt og mildt. Den skal være så myk at du kan skufle innholdet ut med en kniv og smøre det på brødskiva.
Utfordringen er når du står i butikken. Det er nemlig ikke bare bare å finne en avokado som er akkurat passe moden. Siden utseendet ikke avslører noe om innholdet, er det ingen annen måte å finne ut av det på enn å klemme litt på den.

Legg avokadoen i hånden og klem forsiktig rundt den. Den skal gi lett etter for trykk. Om den er hard som et eple, er den ikke moden. Om den er myk som smør, er den overmoden og mest sannsynlig uspiselig. Jeg pleier å klemme rundt den spisse delen av avokadoen, der stilkfestet er. Etter utallige avokadoklemminger har jeg kommet fram til at dette er stedet man kjenner best på modenhetsgraden.

Uansett, avokado er og blir en lunefull grønnsak frukt. Det hender at det jeg tror er en spiseklar avokado viser seg å være sort og stygg inni eller altfor hard. Det kan derfor være lurt å kjøpe flere, så risikerer du ikke bom når guacamolen skal lages. Umoden avokado kan ligge på kjøkkenbenken til den er moden.

Avokadotre. Tenk å ha et slikt i hagen!
Oppskrift Hjemmelaget Guacamole Yocamole Yoghurt Vegansk Soyayoghurt Avokado
(foto: wikipedia)

En kilde til det sunne fettet.
Avokado er en av mine favoritter, og jeg spiser gjerne én om dagen. Hele 70-80 % av kaloriene i avokado kommer fra fett. Men fettet er av den sunne typen, enumettet fett som er bra for hjertet og kolesterolet. Kroppen trenger fett, og med avokado er du sikret at det er det gode fettet du får i deg. Ellers inneholder avokadoen vitamin A, B, C og E, kalium, magnesium og mye kostfiber.


(2 pers)
1 moden avokado
1 ss soyayoghurt
en skvis limesaft
litt salt + pepper

1. Mos avokadoen med en gaffel og bland inn yoghurten.
2. Smak til med limesaft, salt og pepper.


* Holder opp til en dag i kjøleskap.


* Prøv yocamole til quesadilla. Skikkelig nom nom!

Oppskrift Hjemmelaget Quesadilla Bønnechili Vegansk Vegetar Meksikansk Salsa Guacamole

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

14 kommentarer :

 1. det er ikke meningen å være pirkete, men avocado er en frukt.. uansett, så er jeg enig med deg i at de butikk- kjøpte guacamolene ikke er noe særlig. når det kommer til å plukke den perfekte avocado trenger jeg nok fortsatt litt trening!

  SvarSlett
 2. Aha! Sjekka litt videre her nå, og botanisk sett er den et BÆR! ;) Haha. Ikke lett å holde styr på.
  Og banan er en urt. Gøy.
  Ja, det å finne den ideelle avokado er nesten vanskeligere enn å finne mann! ;D

  SvarSlett
 3. Skal prøve å ha yoghurt i neste gang. Godt med variasjon når en spiser avocado ofte.

  SvarSlett
 4. Svar
  1. Ifølge wikipedia ihvertfall:
   "Avokadofrukten, som botanisk sett er et bær, er rund til pæreformet, og har en nøtteaktig smak."

   Men jeg er enig med deg og sier herved avokado-frukt! :)

   Slett
 5. Hjælp! Like mange prosent salt som avocado i santa maria sin "guacamole"... Ikke rart den er uspiselig

  SvarSlett
 6. Helt vanvittig hva disse ferdigproduktene inneholder! De selger det jo som "mat" i butikken, men jeg tror neppe det kan kvalifiseres som det.
  Mye bedre å lage det selv:)
  Man burde lagd et flere kvadratkilometer stort grønthus som ble drevet av solcellepaneler og 2-3 vindmøller, og dyrket masse økologiske grønnsaker, frukt og bær. Det hadde vært nom, det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh ja, et eget drivhus hadde vært drømmen! Gjett om jeg hadde bodd der inne! :D

   Slett
 7. You make my day with these recipes! MMMMM yocamole, quesedilla. I even tried the quesedilla with mais. NOM NOM. You are the best, explain everything in detail and I have learned a lot from you. Thank you, and my husband thanks you as well :)

  SvarSlett
  Svar
  1. You make MY day with that comment! :D Thanks. And o, the quesadilla is one of my favourites too <3

   Slett
 8. Har du prøvd å putte ting i guacamolen din? Eg pleier å kutte opp sjalottløk, agurk og paprika og blande i heilt finmost avocado i tillegg til krydder og lime - det er så godt at det går an å spise bare som den er! Nomnomnom :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har jeg. Noen ganger har jeg i finkuttet tomat og rødløk, andre ganger mais og koriander. Agurk og paprika har jeg til gode å teste. Det skal herved prøves ved neste guacamoling! Takk for tips!

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...