Ovnsbakt risengrynsgrøt


Risgrøt uten kumelk. 
Jeg mener skikkelig, skikkelig god, kremet og fyldig risgrøt uten melk fra kuer. Går det an? Ja! Men du trenger å vite hva slags melk du skal erstatte kumelka med.

Jeg vil påstå at min versjon smaker enda bedre enn den med kumelk!

Om du har prøvd å lage vegansk risengrynsgrøt og ikke helt fått det til, er du ikke alene. Grøten som mange av oss har vokst opp med blir tradisjonelt kokt med kumelk Med plantemelk blir resultatet ikke nødvendigvis helt det samme. Ikke at jeg skal snakke ned plantemelk, for plantemelk er fantastisk og funker utmerket til de fleste formål, men det har noe med hvilken type plantemelk man velger. Det har også noe med hvordan du tilbereder grøten.

Kokosmelk + Ovnsbaking = GOD GRØT! 

Jeg har kokt risengrynsgrøt med mange typer plantemelk opp gjennom: Havremelk, rismelk, soyamelk, mandelmelk, hasselnøttmelk, you name it. Det funker jo, det blir grøt av det, men det blir gjerne en ganske tynn grøt uten den fylden og kremetheten jeg ønsker meg.

Løsningen skulle vise seg å ligge 10 år tilbake i tid.
Jeg hadde nettopp startet denne bloggen, og en av de aller første oppskriftene jeg publiserte var Riskrem med blåbærsaus og klementiner. Her kokte jeg risgrøt med kokosmelk. Og tenk, der var jeg inne på selve nøkkelen til skikkelig god vegansk risgrøt.


Under er bildet av min kokosbaserte riskrem fra desember 2009, den fjerde oppskriften som ble publisert her på bloggen.


Det er ikke bare jeg som har vært inne på å koke risgrøt med kokosmelk. Både Veganeren sin versjon fra desember 2011, og Vegetarbloggen sin versjon som kom like etter samme år, inneholder kokosmelk i en blanding med soyamelk. Green Bonanza sin versjon kom i desember i fjor. Hun bruker også kokosmelk og soyamelk, men koker risgrøten som en risotto. Veldig interessant!

Jeg har som sagt kokt grøt på både den ene og den andre plantemelka, og jeg kommer stadig tilbake til denne kokosmelka. Men måten å koke risgrøten på fra blogginnlegget i 2009 hadde jeg nesten glemt. Den ble altså ikke kokt i kjele, men bakt i ovnen!

Og dette har jeg herved tatt opp igjen. Kokosmelk + ovnsbaking = STEIKE GOD GRØT! 


Hvorfor grøt til jul?
Visste du at risgrøt tidligere var regnet som rikmannskost? Riskorn var nemlig en dyr importvare fra det fjerne Asia, og som det gjerne er med ting som koster flesk, ble det et statussymbol å kunne meske seg med denne eksklusive varen. Risengrynsgrøt ble dermed en rett julaften verdig - man vil jo gjerne vil diske opp med det beste til gjestene i høytiden.

Tradisjonen med julegrøt har holdt seg siden, og i dag blir den ofte servert som formiddagsmat på julaften. Eller på en hvilken som helst onsdag, som i dag!


Vanilje er en viktig ingrediens i denne oppskriften. Her har jeg brukt økologisk vaniljepulver som er laget av ekte vaniljestang. Det skal ikke mye til, to kryddermål er nok, men det gir en aldeles nydelig og unik smak. 

Vaniljedråper kan også brukes. Og om du ikke får tak i ekte vanilje, vil tradisjonelt vaniljesukker også funke, selv om det ikke består av ekte vanilje.


Tips:
- Jeg brukte 40-minutters grøtris i denne retten.
- Jeg har bakt grøten både i tynnbunnet form (som den sorte på bildet over) og tykkbunnet form. Det gikk fint i begge, men grøten satte seg litt mer fast i den tynnbunnede. Den ble ikke brent, det var bare litt mer å vispe løst da jeg rørte i grøten halvveis i stekingen.
- For en lettere grøt, erstatt 4 dl av kokosmelken med vann.


(3 porsjoner)

2 bokser kokosmelk (= 8 dl) (ev. bytt ut den ene boksen med vann)
4 dl vann
200 g grøtris (= ca 2 dl)
2 klyper salt
4 ss sukker eller annen søtning
2 krm vaniljepulver

1. Sett ovnen på 200 grader.
2. Bland sammen kokosmelk, vann, ris, salt, sukker og vanilje i en ildfast form.
3. Bak på 200 grader (midt i ovnen) i ca 40-50 min. Rør om en gang halvveis og se til at du får løsnet risklumper som eventuelt har satt seg på sidene eller i bunn. Jeg bruker en visp til dette.

Tips: Dersom grøten ikke har tyknet etter endt baketid, gi den 5-10 minutter til og sjekk igjen.


* Server grøten med vegansk smørøye og et dryss kanel.


Nom nom!* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

22 kommentarer :

 1. Hei! Fikk lyst til å prøve; anbefaler du å bruke lokk på formen.?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg bruker ikke lokk på formen, men det skader vel ikke :)

   Slett
 2. Denne kan vel også spises kald med syltetøy som riskrem?

  SvarSlett
 3. Nam!!! Beste(!) risgrøten jeg noensinne har spist! Og så enkel å lage! Dette skal bli årets julegrøt! Tusen takk for enda en herlig oppskrift! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, så gøy å høre :D Tusen takk for super tilbakemelding!

   Slett
 4. Dette vil jeg prøve :) Regner med at vann og vaniljepulver skal tilsettes sammen med de andre ingrediensene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det stemmer. Har visst glemt å skrive det inn i teksten. Takk for påminnelsen, endrer nå!

   Slett
 5. O lykke! Takk for jobben du gjør <3 Gleder meg til å prøve! Bruker du den feteste typen kokosmelk til dette?

  SvarSlett
 6. Denne skal prøves!!! Og juleriskremen blir reddet! Men hvorfor tilsetter du sukker? Er det fordi kokosmelken ikke er så søt, eller for å ikke ha sukker på etterpå?

  SvarSlett
 7. i want to test it

  but i cant cook

  SvarSlett
 8. Hei, setter du gryta i bunnen av ovnen eller på rist/stekebrett?

  SvarSlett
 9. Midt i ovnen? Smaker det veeldig kokos? Kan jeg bruke vanlig ildfast form, sånn gjennomsiktig som jeg bruker til lasagne? :)

  SvarSlett
 10. Lurer også på om det smaker kokos.

  SvarSlett
 11. Hei,

  Kan man bruke annen plantemelk, altså havre- eller soya?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har brukt soya matmelk (alpro, den uten sukker) og soya matfløte (alpro cuisine soya). Lager alltid på gamlemåten, med den risen som trenger å koke inn vann først innen melk tilsettes. Følger bare oppskriften på Geisha grøtris-pakken. Koker stor porsjon med 1,5 l matmelk og 0,5 l matfløte. Blir alltid fyldig og god

   Slett
 12. Hei, jeg tenkte å lage den ovnsbakte grøten din i år:) Settes den midt i ovnen? Skal lage til 14 personer. Fungerer det med to ildfaste former i ovnen på varmluft? Smaker den mye kokos? Hvis jeg lager den 21/12 er den holdbar til 24/12 og 25/12 i kjøleskapet?
  Hilsen ei som skal ha første veganske jul ��

  SvarSlett
 13. Hei �� Hvilket "smør" bruker du som smørøyet? Det ser så fint óg gult ut på bildet. Berit Nordstrand sitt er jo hvitt. Noen som er gulere, og mer "smørete"?

  SvarSlett
 14. Eldorado smøremyk er gult og godt! Billig er det også:)

  SvarSlett
 15. Aldri fått så mye skryt for maten før!

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...