Verdens beste riskrem med jordbærsaus

Oppskrift Verdens Beste Riskrem Melkefri Vegansk Uten Melk Kokosmelk Havrekremfløte
Verdens beste riskrem er melkefri! 
Da jeg vokste opp, var riskrem med rød saus fast dessert på julaften, og nest etter pakkene, var det den jeg gledet meg mest til på julekvelden. Mamma lagde den alltid ferdig dagen før, og når den sto der så fristende og lekker i kjøleskapet, var det vanskelig å la være å prøvesmake litt må jeg innrømme. 

Den var dessert på julematkokkekurs for et par uker siden. 
Der fikk jeg fikk superfine tilbakemeldiger fra flere av deltakerne om at "dette var den aller beste riskremen de noengang hadde smakt!" Mange påpekte også at den var "ikke like tung og mektig som vanlig riskrem", og det er jo intet minus. Julemiddag er vanligvis en temmelig heftig affære, så da er det slett ikke dumt med en riskrem man kan forsyne seg flere ganger av, uten å bli altfor ubehagelig stappmett.

Rød saus må man også ha! 100% flytende jordbær er den perfekte match med riskrem. 

Oppskrift Riskrem Jordbærsaus Melkefri Vegansk Uten Melk Kokosmelk Havrekremfløte

For å lage riskrem trenger du risengrynsgrøt og pisket krem. 
Vanligvis brukes kumelk, både til å koke grøten og piske kremen. Som veganer er derfor utfordringen å finne en plantebasert melk og kremfløte som gir den perfekte riskrem. Jeg påstår herved at jeg har svaret. 

Kan du gjette hva jeg har brukt til å koke grøten i, istedenfor kumelk? Jo, kokosmelk. Det gir en fantastisk smak og fylde, og den ferdige riskremen smaker ikke spesielt kokos egentlig, bare knallgodt!

Oppskrift Verdens Beste Riskrem Melkefri Vegansk Uten Melk Kokosmelk Havrekremfløte

Det finnes flere typer vegansk kremfløte i handelen. Den som er enklest å få tak i om dagen (per desember 2019) er nok "Gryr til matlaging kokos og raps". Dette er en kokos- og rapsbasert kremfløte fra Sunniva (Tine melk).

Oppskrift Verdens Beste Riskrem Melkefri Vegansk Uten Melk Kokosmelk Havrekremfløte

Vaniljen jeg brukte er Naturata bourbon-vanille, kjøpt på heleskost. Når du åpner lokket på denne, lukter det aldeles himmelsk! Du kan ev. bruke vaniljefrø fra vaniljestang.

Oppskrift Riskrem Ekte Vanilje Naturata Bourbon Vanille Melkefri Vegansk Kokosmelk Havrekremfløte

Tips for å få til perfekt riskrem
Jeg har et par gode tips på lur for at riskremen skal bli skikkelig god!

Kokosmelk:
Velg en fullfett kokosmelk-type, helst med minst 60% innhold av kokosmelk. Lett-varianter er bare utvannet og gir ikke like god smak eller konsistens. Jeg brukte kokosmelk fra rema.

Koking av grøten:
Når du koker risgrøt med kokosmelk, har den etter min erfaring en tendens til å sette seg fast i bunnen på kjelen. Bruker du høy varme, vil det brenne seg fast i bunnen, og brent grøt vil vi ikke ha. Derfor er det viktig å koke på lav varme, og å røre rundt en gang iblant mens den koker. Jeg koker først opp, så setter jeg plata på lavest varme, slik at det bare såvidt småbobler nedi kjelen.

Avkjøling:
Risgrøten må være kjøleskapskald når den tilsettes i kremen. Jeg pleier alltid å koke ferdig grøten dagen før, og la den stå i kjøleskapet over natta.

Vanilje:
Jeg anbefaler på det sterkeste å bruke ekte vanilje i grøten. Det gir nydelig smak og aroma. Den vaniljen mange av oss kjenner til fra før, Vaniljesukker fra Freia, inneholder faktisk ikke ekte vanilje i det hele tatt, men noe som kalles vanilin, utvunnet av treverk. Ekte vanilje er best, ingen protest!


(oppskriften gir ca 2 liter riskrem, nok til 6 riskremsultne)
riskrem:
2 bokser kokosmelk (= 8 dl)
1,75 dl 20-minutters grøtris
6-8 ss sukker, smak til
3/4 ts ekte vaniljefrø (eller frøene fra 1 vaniljestang)
2 klyper salt
ca 6 dl vegansk kremfløte (målt i upisket tilstand)

1. Ha kokosmelk, grøtris, sukker, vanilje og salt i en kjele. Kok opp og småkok på lav varme under lokk til grøten er ferdig kokt. Jeg brukte 20-minutters-grøtris. Rør om iblant. Om du bruker vaniljestang, kan du la vaniljestangen koke med i grøten. Bare husk å fjerne den før du mikser med kremen til slutt.
2. Sett grøten til avkjøling. Den skal kjøles helt ned i kjøleskap.
3. Ha kremfløten i en stor bolle og pisk den noen minutter med en håndmikser. Tilsett grøten og pisk det godt sammen.


jordbærsaus:
500 g frosne jordbær
ca 5 ss sukker, smak til
ca 2 ss vann

1. Tin bærene. Mos med stavmikser, eller kjør i blender, til det er helt jevnt.
2. Smak til med sukker og spe med vann til sausen har passe konsistens, mens du moser videre. Hos meg var det nok med 2 ss vann.


* Riskremen kan fint lages dagen før. Bare la den stå kaldt før servering.


Nom nom nom!!

Oppskrift Verdens Beste Riskrem Melkefri Vegansk Uten Melk Kokosmelk Havrekremfløte

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

28 kommentarer :

 1. Hei. Dette ser kjempegodt ut :) Men i oppskriften på jordbærsausen står det frosne bringebær??

  SvarSlett
 2. Dette må prøves ut. Jeg tenkte faktisk på å bruke kokosmelk å koke grøten i, for jeg syns ikke det blir noe godt med rismelk el.l. men nå har jeg også lært at det går an å puske kokosmelk (fettet) til krem. Så jeg lurte på å teste ut det i riskremen, da jeg ikke er så glad i disse havreproduktene... har du prøvd kokoskrem? Hva tror du om det? Blir det overload med kokos tror du? :-) :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke prøvd med kokoskrem istedenfor havrekremfløte nei. Om du liker kokos veldig godt, kan det sikkert funke, men jeg tenker at det blir kanskje vel mye kokossmak ;)

   Slett
  2. Jeg bruker å koke grøten på halv soya og halv kokosmelk :-) I år testet jeg også med kokoskrem og det ble stor suksess! Ikke overdreven kokossmak og veldig lett etter en tung middag :-)

   Slett
 3. Tror dette ville ha funket med laktose fri melk (har en mann som ikke er glad i kokosmelk)?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det vet jeg neimen ikke, jeg bruker jo ikke kumelkprodukter selv. Men prøv gjerne og se hva som skjer. Ev. kan du jo koke grøten med annen plantemelk, feks havremelk eller soyamelk.

   Kan forøvrig nevne at selve riskremnen smaker forsvinnende lite kokos. Ikke noe man legger merke til egentlig, om man ikke vet at den er kokt med kokosmelk.

   Slett
 4. Jeg har grøt til avkjøling nå og brukte 6 ss med sukker siden det var minste menge oppgitt. Grøten ble fryktelig søt! Gjevner det seg ut når jeg blander i vispen i morgen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør det nok. Jeg har ganske lav toleranse for mye sukker, og synes ikke riskremen blir for søt ihvertfall :)

   Slett
 5. Yes yess tusen tusen tack!

  Från en ko mjölk och lakos allergiker :) :)

  SvarSlett
 6. Med din mat blogg blir det närings rik mat för mig också.
  Du har Bra och lättsamma recept,finna bilder och bra insperation.

  Missade tyvärr er julbordes festival..

  Jag är i himlen nu,blir sååå glad när jag hittar bra saker. Igen Tusen tusen tack för din finna blogg 💚💙

  SvarSlett
  Svar
  1. Så herlig, tusen takk for tilbakemelding <3 Kos deg og god jul!

   Slett
 7. Hei! Mener du kokosmelk på boks eller kokosmelk man får i melkekartong?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg mener kokosmelk på boks, eller i kartong. Det selges i begge deler :) Med melkekartong, mener du da kanskje det som kalles "kokosdrikk" e.l. i 1 liters kartong? Det er isåfall ikke den du trenger til denne oppskriften.

   Slett
 8. Ok, takk for svar ;) Jeg elsker riskrem og skal absolutt prøve denne varianten :)

  SvarSlett
 9. Jeg eeelsker å gjøre pudding av risengrynsgrøt. Hva kan jeg bruke istedenfor egg? Siden det er dessert er jeg usikker på om jeg kan bruke kikkertmel-opplegg som i matpaier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Risengrynsgrøt-pudding? Det har jeg aldri hørt om faktisk :D Har du originaloppskriften så jeg kan se? Ville ikke blandet inn kikertmel der nei.

   Slett
 10. Er det meningen at selve grøten skal bli steinhard av å stå i kjøleskapet? Lagde grøten i går og la den i kjøleskapet over natta, og tenkte å lage kremen og jordbærsausen i dag, men grøten er veeeldig hard...

  SvarSlett
  Svar
  1. Den blir hardere av å stå i kjøleskapet, men ikke steinhard? Bare la den stå litt i romtemperatur, visp den opp og bland inn fløten.

   Slett
 11. Risen min ble ikke ferdigkokt når all melka var trekt inn... Brukte 20 minutters grøtris, men riskornene var harde... Brukte jeg for lite væske?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kokte du den lenge nok? Mulig det var for høy varme og væsken dampet bort. Tilsett isåfall mer væske, så ordner det seg :)

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...