Trøstekake (gulrotkake i langpanne)Alle liker gulrotkake!

Denne smaker aldeles fantastisk og har en herlig duft av kanel og kardemomme, og på toppen - et lag med hvit kremostglasur. Konsistensen er luftig og myk, helt perfekt etter min smak. Ekstra saftig er den også, mye på grunn av all den revne gulrota som skjuler seg blant ingrediensene. 

Ingen kan påstå at kaka har A-vitaminmangel. Her er det minst like mye gulrot som kakerøre. Dette gjør kaka ekstra saftig og myk, og littegrann sunnere. Det er nesten så vi kan kalle den råkost. 

Ta den med i selskap, på venninnebesøk, sykebesøk, bestemorbesøk eller som en overraskelse til jobbkollegaene. Bak den til syklubben, fotballkampen eller til utlodning i barnehagen. Server den når du får gjester eller til fest, barnebursdag, voksenbursdag, søndagskos eller til deg selv på en helt vanlig onsdag. 


Fordi alle fortjener kake iblant

Og noen ganger, er kake alt man trenger. Spesielt på slike dager, du vet, når man trenger litt trøst. Da kan et stykke hjemmebakt kake (eller to, eller tre) utgjøre den lille store forskjellen. Jeg vet hva jeg snakker om.

For en måneds tid siden fikk jeg nemlig erfare kakens trøstende kraft på kroppen.
Jeg hadde havnet på legevakta etter en avokadoskade og måtte sy fire sting i hånda. Kom hjem med bandasje og brettet leppe og var helt alene i huset, ikke en klem på mils avstand. Gjett om det var fint å åpne kjøleskapet og finne en stor gulrotkake! Jeg hadde bakt den dagen før, og nå lå den der, fristende og lekker, og ventet på at jeg skulle sette tenna i den. Perfekt.Lag den gjerne glutenfri

Veldig enkelt. Erstatt bare hvetemelet med lys glutenfri melblanding (jeg brukte for anledningen den fra Toro). Etter min erfaring vil du kanskje trenge litt mer (glutenfritt) mel enn melmengden angitt i oppskriften, og kanskje litt lenger steketid.

Oppskrift Trøstekake Gulrotkake Langpanne Uten Egg Melk Vegansk Kakeoppskrift

Tips:
- Oppskriften passer til en langpanne/stor form. Min målte ca 30x40 cm i bunn.
- Kan også bakes i rundform på ca 24 cm i diameter. Da trenger den ca 50 minutters steketid, og du får en høyere kake.
- Halver oppskriften og den er passe til en form på ca 20x20 til 20x30 cm.
- Når det gjelder eddik, så funker de fleste typer. Jeg har med hell brukt eplecidereddik, vanlig idun eddik og hvitvinseddik.
- Jeg anbefaler Go'Vegan smøreost i glasuren. Ellers er også Violife sin bra.


(24 store kakestykker)

kake:
600 g hvetemel (= ca 9 dl)
450 g sukker (= ca 5 dl )
2 ss kanel
2 ss kardemomme
2 ts bakepulver
2 ts natron
1 ts salt
3 dl vann
3 dl solsikkeolje (eller annen nøytral olje)
2 ts eddik
400 g revet rå gulrot (= ca 4 store gulrøtter)

glasur:
225 g smøreost naturell
150 g melis
ev. 1 krm vaniljefrø


1. Sett først ovnen på 175 grader, her går det unna.
2. Bland alt det tørre (mel, sukker, kanel, kardemomme, bakepulver, natron og salt) i en bakebolle.
3. Tilsett vann, olje og eddik og bland godt.
4. Rør inn raspet gulrot og hell røra over i en bakepapirkledt form. Jeg brukte en langpanne på ca 30x40 cm.
5. Stek på 175 grader i ca 30-40 min. Stikk en spiss kniv i midten av kaka for å sjekke om den er ferdig. Det skal ikke henge igjen noe våt røre på kniven. Om det gjør det, steker du bare videre fem minutter og sjekker igjen. Sett til avkjøling.
6. Rør sammen glasuren og bre over den avkjølte kaka med en slikkepott. Om du skal frakte med deg kaka, er det enklest å smøre på glasuren rett før servering.* Kaka holder seg i kjøleskap i ca 5-7 dager.

* Fungerer utmerket å fryse ned. Knallkjekt når du trenger kake på kort varsel.


Nom nom!
* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

63 kommentarer :

 1. OMG! Jaaaaaa! :) Denne må jeg smake asap!

  SvarSlett
 2. Ååå! NAM! Denne må jeg prøve med bokhvetemel istede! Gulrotkake er SÅÅÅ godt! Jeg må holde meg unna egg en stund, og dette er jo perfekt! Gleder meg! Du er så flnk, Jane! Gratulerer igjen med prisen for årets alternative matblogg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gulrotkake er NOM! Har ikke testet den med bokhvetemel, så fortell hvordan det gikk om du prøver! :D
   Tusen takk for gratulasjoner <3

   Slett
 3. Du er så søt Jane! Kan tenke meg at denne var akkurat det plasteret på såret du trengte etter avokado-skaden. Gulrotkake minner meg om barndommen, da mamma bakte og hele huset luktet krydder og kake♥

  SvarSlett
  Svar
  1. :))) Jeg er vanligvis ikke et kake-menneske, men akkurat da var det helt perfekt! Mmmm, enig, gulrotkakelukt i huset er uslåelig!

   Slett
 4. Smaker den veldig likt "tradisjonell" gulerotkake?:D

  Jeg kommer hjem fra sykehuset i morgen og har tenkt i ukesvis at jeg skal lage meg ei saftig gulerotkake den dagen jeg kommer hjem!:D Så det var kanskje skjebnen at du la ut gulerotkake oppskrivf akkurat i dag:D hihi

  SvarSlett
  Svar
  1. Den smaker helt sånn som den beste gulrotkaka du kan tenke deg du noengang har smakt :D
   God tur hjem fra sykehus og god bedring med hva enn det var. Kos deg med KAKE!!!! :DDD

   Slett
 5. Jeg elsker deg! Lagde denne nå i kveld og det er den beste gulrotkaka jeg har smakt!! Tusen takk! Genialt enkel oppskrift.

  SvarSlett
 6. Oi, så utrolig gøy å høre du har byttet ut din gamle favorittoppskrift med denne! Det tar jeg som et digert kompliment :D

  SvarSlett
 7. Nå er det jaggu på tide at det kommer noen som kan Kaker også - dette har vi savnet. Gleder meg til å smake på denne gode kaken.

  SvarSlett
 8. Hei Jane og tusen takk for oppskriften:) Brukte du lys glutenfri melblanding fra Toro eller Toro fin kakemiks? Har ingen erfaring med glutenfri baking og vil bare dobbeltsjekke.. Med vennlig hilsen, Olga

  SvarSlett
 9. Tusen takk for ein knallbra blogg! Eg er "fleksitarianar" (noko som i praksis fører til veldig mykje vegetarmat), og i det siste har eg hatt mykje moro med å testa ut fleire av oppskriftene dine - og skrytt av dei til familie og vener. :-) Denne kaka serverte eg då eg hadde bursdag, og det vart stor suksess. Einaste endringa eg gjorde var å ha litt sitronsaft i glasuren for litt ekstra syrlegheit, og å blanda gulrotraspet mitt litt av mjølet før eg vendte det inn i røra (dette er eit triks som gjer at gulrota ikkje vert grøn når ho kjem i kontakt med natronet, har eg lært). Helsing Synnøve

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for kjempehyggelig kommentar.
   Supert at du spiser masse vegetarmat, og det er jo bare herlig å høre at du også deler oppakriftene med venner og familie. Jeg tror det er nøkkelen for å få flere til å spise mer grønt, at de får smakt hvor godt det smaker :) Tusen takk for at du følger bloggen. Kos deg videre med deilig veggismat!

   Slett
 10. Hei og takk for at du delte oppskriften :)

  Lurte på om det var noen som hadde prøvd å erstatte vannet med appelsin juice eller noen type melk? Og hva resultatet ble?
  Og kan man bruke kokosolje som en del av Oljen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig :) Å erstatte vannet med plantemelk eller appelsinjuice funker sikkert bra det også. Og jeg tipper at flytende kokosolje kan erstatte noe av oljen. Prøv og se! :)

   Slett
 11. Hei, nå har du veganisert vår meny i omlag tre år flere ganger i uken, og selv om vi ikke er helveganske, er vi langt mer veganske på grunn av deg enn vi ville ha vært uten. Som 'vårling' rakk jeg ikke å lage denne kaka i uke 1, men den står på menyen nå, og jeg gleder meg! Siden dette ostemerket svømmer i palmeolje, ønsker jeg ikke å benytte denne osten i glasuren, og lurte, som veldig uerfaren når det kommer til vegansk ost, på hva jeg kan erstatte den med? Har du noen forslag? Jeg er n00b.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for drømmekommentar! U made my day! <3
   Akkurat det jeg jobber for, at dere som leser bloggen blir inspirert til å spise mer vegansk. Tommel opp for dere!!

   Skal vi se, palmeoljefri vegansk smøreost naturell som egner seg i kakeglasur. Det har jeg foreløpig ikke kommet over her i landet. Vet det finnes, feks denne: http://www.violife.gr/#!violife-creamy/cpxp, men har altså ikke sett den i butikk eller norsk nettbutikk.
   Kan spørre veganlife.no om de vil ta den inn, de har allerede den smøreosten med urter. Send en mail til veganlife du også da vel, og hør om ikke de kan ta den inn :D Mail: info@veganlife.no

   Slett
 12. Lager denne til kjæresten min sin bursdag i morgen, står i ovnen nå <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Ååå, så koselig :) Jeg lagde faktisk akkurat den samme kaka til kjæresten min sin bursdag sist også ;D Hils og si gratulerer :))

   Slett
 13. Den SMAKER helt sånn som den beste gulrotkaka du kan tenke deg at du noengang har smakt! Bra sagt Jane!

  SvarSlett
 14. Nå står denne kaken i ovnen hjemme hos meg. Fjerde gang jeg lager den på noen måneder. Både familie og kollegaer har etterspurt kaken :-)

  Vil også bare si takk for super blogg. Du har virkelig inspirert meg oppigjennom årene :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig å høre :) Håper kaka falt i smak denne gangen også, og takk for hyggelig kommentar :D

   Slett
 15. Oi oi oi! Det var god kake det! Til helgen skal jeg prøve ut eplekaken. Hvis den er halvparten så god som denne blir det suksess!
  Tusen takk for den flotte bloggen din!

  SvarSlett
 16. Hei:-) går det fint å lage muffins av denne oppskriften tror du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det funker kjempefint. Bare litt kortere steketid tenker jeg :)

   Slett
  2. Takk for svar! Gleder meg til å prøve :D

   Slett
 17. Kan man bytte ut gulrot med samme mengde squash for å variere litt tro?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje det? Veldig fin idé! Prøv og se hva som skjer. Tipper det vil funke finfint.

   Slett
 18. Har lyst å lage denne til pappas bursdag nå snart men så har jeg ikke mulighet tl å få tak i smøreost.. forslag ti noe annet som kan brukes ? :O

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan ev. lage en smørkrem med veganske margarin, melis og vanilje :)

   Slett
 19. Tenkte muligens heller å lage krem bare av havrekremfløte :)

  SvarSlett
 20. Laget nettopp denne kaken, den ble veldig god :)

  SvarSlett
 21. Nå har jeg laget 1/4 porsjon, der jeg brukte kunstig strøsukker, økte vannmengden til 100ml/gram, og reduserte oljen tilsvarende til 50gram, og hadde det i muffinsformer siden jeg ikke hadde liten nok form, og det ble superbra! Gleder meg til å lage kremglasuren senere med Oatly påMackan, og håper det blir bra. PåMackan går snart ut på dato, så dette var en god unnskylding for å lage kake :D Tusen takk for enda en digg oppskrift som var superenkel å følge! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt rennende med Oatly, men veldig digg tross alt :)

   Slett
 22. Klar for å settes i ovnen. Skal den steike på nederste rille? 😃
  Skal ha den med i barnedåp imorgen :)
  Takk for fantastiske oppskrifter! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Midterste rille er bra :) Lykke til og håper dåpsgjestene liker kaka :D

   Slett
 23. Dette er første gang jeg har prøvd å bake gulrotkake, og første gang jeg har bakt vegansk kake som ikke er sjokoladekake! Jeg klarte ikke følge oppskriften helt nøyaktig; jeg erstattet ca 100 g av sukkeret med brunt sukker (for er så glad i den "varme" smaken), og tilsatte hakkede valnøtter.... men fy søren for en deilig kake! :D Takk for oppskrift

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra! Takk for super tilbakemelding :D Bytter ofte med brunt sukker jeg også, blir liksom litt fyldigere smak da. Nom nom!

   Slett
 24. Er kaka på bildet halv porsjon av oppskriften i innlegget? Skal bake den til en liten "velkommen høst og takk for nå sommer, i morgen er det skole - fest" ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Såvidt jeg kan huske er ikke kaka halv porsjon. Brukte en form på 30x40 cm, så da vet du hva du har å forholde deg til :) Lykke til med både baking og fest!

   Slett
 25. Brukte 1 dl mer vann, 1 dl mindre olje da jeg ikke hadde mer, og nå har kaka stått i ovnen i 1,5t og er helt rå inni :-( Tror du dette er feilen eller har jeg tulla til noe annet? Steker i rund form, og den er kjempehøy!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo høyere den er, jo lenger steketid trenger den. Har ikke prøvd å erstatte 1 dl olje med vann, så kan ikke svare for om dette er årsaken. Denne kaka skal ihvertfall ikke være rå/rennende inni om du følger originaloppskriften.

   Slett
 26. Hei! Litt usikker på om jeg fikk sendt kommentaren min her om dagen, for det skjedde rart. Men altså, jeg vil gjerne prøve meg på denne kaka til en bursdag til helga. Tenker å lage den i rundform, og lurer på om jeg da skal halvere oppskriften? Og er det slik at det er rundform 24 cm som er beste str å bruke? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, som jeg skriver i artikkelen under tips: "Kan også bakes i rundform på ca 24 cm i diameter. Da trenger den ca 50 minutters steketid, og du får en høyere kake.
   Om du skal bruke rundform, ville jeg brukt en på minst 24 cm i diameter til denne oppskriften. Steketiden må økes jo høyere kakerøra står i formen, så du får bare smøre deg med tålmod om det trengs.

   Slett
 27. Hei! Har du prøvd med Oatly påmackan? :-) Jeg har aldri prøvd med Toffuti sin da jeg ikke finner den på mine lokalbutikker, så jeg vet ikke om det gjelder den også,men jeg føler fra tidligere at Oatly sin blir litt mer rennende i konsistens så fort den blir pisket litt i. Så lurte på om man må ha mindre av den eller eventuelt mer melis om det er den som brukes? Eller eventuelt om det er noe jeg har gjort feil tidligere istedet ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Har ikke testet påmackan i denne, men tipper det vil funke aldeles fint. Mulig man må tilpasse med litt mer melis, som du sier.

   Slett
  2. Ok, tusen takk! Gleder oss til å prøve, ser kjempegod ut ��

   Slett
  3. Det skulle vært en smiley,ikke spørsmålstegn selvsagt:-D

   Slett
  4. Kos dere! :D Hører gjerne hvordan det funker om du prøver påmackan!

   Slett
 28. Har du prøvd med kokosblomst sukker?

  SvarSlett
 29. Denne kaka er nydelig, og oppskriften er kjempegod :)

  Jeg hadde ikke olje, så rørte smøremyk og sukker hvitt først og hadde i resten av ingrediensene.
  Så hadde jeg melis med sitron i til glasur :) blei veldig bra.

  Smaker kjempegodt !

  mvh
  Jorunn

  SvarSlett
 30. Har lagd denne to ganger på kort tid nå. Dobla oppskrifta og brukte stor langpannen som hører til ovnen. Fikk besøk, og kommentaren: den var veldig god, er den lagd med surmelk?😜 Ungene er også veldig glad i denne! Hilsen Heidi

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...