Eltefrie sesamrundstykker

Oppskrift Eltefrie Rundstykker Sesamfrø No Knead Bread Eltefritt Brød
Du får ikke bedre hos baker'n.
Spør du meg, er det få ting som frister mer enn nybakte, lune rundstykker. Bare duften av dem gjør meg sulten. Halvgrove, luftige, myke, saftige og litt seige, akkurat slik de skal være.


Oppskrift Eltefrie Rundstykker Sesamfrø No Knead Bread Eltefritt Brød

Eltefritt brød, eller "no-knead-bread" er en genial måte å bake brød på. Jeg har sett oppskrifter på dette flere steder, men det var på bloggen Mat på bordet jeg lærte å lage det. Ina fra Mat på bordet har laget ufattelig mange varianter av no-knead-bread, over 50 stykker faktisk! Sjekk ut hennes originaloppskrift (med video) her.

Deigen slenger du sammen på kvelden, og så står den og hever over natta. Alt fra 10-20 timer er passe. Som navnet tilsier skal ikke deigen eltes, bare bokstavelig talt slenges sammen. Dagen etter, feks når du kommer hjem fra jobb, brettes deigen om seg selv et par ganger (nærmere forklart i selve oppskriften) og hever enda et par timer før den til slutt ender i stekeovnen.

Tid er altså hemmeligheten. Men det trengs minimalt med arbeid og det er vel verdt å vente på, for dette er virkelig GODE rundstykker!

Oppskrift Eltefrie Rundstykker Sesamfrø No Knead Bread Eltefritt Brød

Tips:
Jeg har brukt både lyse og sorte sesamfrø i denne oppskriften. De sorte har jeg ikke funnet i vanlig dagligvare, men fås kjøpt i de fleste innvandrerbutikker. Får du ikke tak i, bruk lyse.

(9 store rundstykker)
500 g fint hvetemel eller speltmel
250 g sammalt, grovt mel (feks rugmel, spelt eller hvete)
1/2 ts tørrgjær
2 gode ts salt
1 dl lyse sesamfrø med skall
1/2 dl sorte sesamfrø (ev. lyse)
6 dl lunkent vann

1. Bland det tørre i en bakebolle (NB: bruk en stor bolle, deigen kommer til å heve til to-tredobbel størrelse). Tilsett vannet og bland raskt sammen. Det blir en ganske klisset deig, men sånn skal det være.
2. Dekk bollen med et lokk eller plast og la stå på kjøkkenbenken over natta. Alt fra 10-20 timer går fint.
3. Finn fram et bakepapir, strø på et lag med fint mel og velt deigen over på arket. Bruk en slikkepott for å hjelpe den ut av bollen. Strø litt mel oppå deigen.
4. Så er det klart for bretting. Som vist på bildene under, brettes deigen i to / om seg selv flere ganger. Strø mer mel på deigen ettersom du bretter og sørg for at det er mel på bakepapiret rundt deigen. 4-6 brettinger pleier å holde, men hold på til deigen er håndterlig. Bruk bakepapiret og slikkepott som hjelp til å løfte på deigen. Om det setter seg fast deig på papiret, skrap det løs med slikkepotten.

Oppskrift Eltefrie Rundstykker Sesamfrø Hvordan Lage Eltefritt Brød

5. Del den brettede deigen i 9 omtrent like store deler. Fortsett å brette hver del et par ganger og form til rundstykker. Høres det vanskelig ut? Just do it! Det er ikke så nøye om de blir vakre, de blir uansett gode!
6. Legg rundstykkene med bretten ned på et bakebrett med bakepapir. Strø over litt mel, legg et kjøkkenhånkle over og hev videre i ca 2 timer. De kommer til å heve ganske mye mer, så sørg for at det er god plass imellom dem. En stekeplate er akkurat passe stor.
7. Stek rundstykkene på 225 grader i 15-17 min. De skal bli lys gylne på toppen og det skal lyde hult "dunk dunk" når du banker dem på undersiden. Avkjøl på rist under kjøkkenhåndkle.


* Nyt sesamrundstykker med ditt favorittpålegg. Ta dem med i matpakka eller bruk dem som tilbehør til supper, gryter og pastaretter. Påleggsforslag finner du her.

* Rundstykkene egner seg veldig godt til å fryse ned. De tiner ganske fort i romtemperatur, så disse er det kjekt å ha i fryseren!

* Se også min oppskrift på eltefritt grytebrød med linfrø.


Nom nom!

Oppskrift Eltefrie Rundstykker Sesamfrø No Knead Bread Eltefritt Brød

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

16 kommentarer :

 1. Disse så skikkelig gode ut! Hva er ditt favorittpålegg på ferske rundstykker?

  SvarSlett
  Svar
  1. Når de kommer rykende ferske ut av ovnen og egentlig er for varme til å skjæres i (og jeg selvfølgelig gjør det allikevel) da er det SMØR som havner på første skiva :D Gjerne et salt smør, eller smør med litt salt oppå.
   Ellers har jeg dilla på følgende om dagen: Grønn basilikumpesto i bunn og avokado (skuflet ut av skallet med kniv) med litt salt og pepper på toppen.
   Og så elsker jeg smørepålegg av kikerter! Svartbønnepostei med pepper har det også gått en del av i det siste.

   Hva er din favoritt? :D

   Slett
 2. Nå merker jeg at jeg skulle hatt en dose mer tålmodighet.

  SvarSlett
 3. Hei, de ser knallgode ut! -og her er et tips for "Latmannsutgaven" av kaldhevede rundstykker for oss med dårlig tålmodighet Veganmamma (og andre) http://stareslottet.blogspot.no/2012/12/ferske-rundstykker-til-frokost-i-jula.html
  :)

  SvarSlett
 4. Åjaa, lukten av nystekt gjærbakst er helt fantastisk!! Tviler ikke et sekund på at disse er gode. Jeg er elendig på gjærbakst selv, men i det siste har jeg hatt skikkelig lyst på rugbrød med avokado og tomat nesten hver dag- rar craving :P Da er det veldig greit å ha Godt BRød i nærheten som baker med økologiske ingredienser og har supergode surdeigsrugbrød.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nybakt brød er og blir godlukt ;)
   Leste forresten en artikkel hvor de hadde forsket på dette med lukten av nybakt brød, og det viste at vi blir mer vennlige, rolige og fornøyde når vi kjenner den lukta :D
   Har også hørt tips fra eiendomsmeklere om at det er lurt å ha denne lukten i huset under visning :)

   Slett
 5. Tusen takk for tips! Testet ut oppskriften i brød-variant i dag, og det ble rett og slett NYDELIG!! Nå tror jeg faktisk det er slutt på kjøpebrød her i gården, herremin hatt så enkelt. Det krever bare litt planlegging. Ettåringen min elsket det, fantastisk følelse å gi ham brødmat som jeg VET hva inneholder!
  Takk takk for inspirasjon!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yay! Har samme erfaring som deg. Kjøpebrød, no more! :))

   Slett
 6. Må man etterheve dem i to timer? Er det veldig dumt om det blir kun en time?

  SvarSlett
 7. Atte, må jeg kna deigen etter den første hevingen? Jeg som har trøbbel med å skru på tålmodigheten kastet deigen i en vanlig gratengform med bakepapir og stekte brødet? Det ble kjempedeilig! Her burde det gå å krydre deigen med oliver, nøtter og tørkede tomater, eller med tørkede aprikoser. Eller ha på nystekte kantareller på brødskiva.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det heter eltefrie rundstykker da, så ingen elting eller knaing er nødvendig nei ;) Bra det ble bra! :D Herlig idé å tilsette flere ting! Må testes!

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...