Nøttemelk

Oppskrift Hvordan Lage Nøttemelk Mandelmelk
Nøttemelk et et delikat vegetabilsk alternativ til kumelk.
Enten du er veganer, melkeintolerant eller bare interessert i å prøve noe nytt, nøttemelk er absolutt å anbefale! Drikk et glass iskaldt nøttemelk til frokost, bruk den i grøt, frokostblanding, smoothies, supper, kakao eller i matlaging generelt.

Det er ganske stilig å lage sin egen nøttemelk. Enkelt er det óg. Alt du trenger er nøtter, vann, blender og noe å sile i.
Oppskrift Hvordan Lage Nøttemelk Mandelmelk

(Gir ca 7,5 dl ferdig melk)
2-2,5 dl mandler (2 dl gir "lettmelk" mens 2,5 dl gir en tykkere "helmelk")
7,5 dl kaldt, friskt vann
en liten klype havsalt
ev. litt søtning (feks en liten dæsj agavenektar eller 1 ts sukker/vaniljesukker)

1. Bløtlegg nøttene over natten (ha de i en bolle og hell over kokende vann) eller i 8 timer, skyll de godt i friskt vann og ta av skallet. Du kan gjerne beholde skallet på, da blir melka pittelitt lysebrun, men like god!
2. Ha nøttene og 5 dl av vannet i en blender, kjør på full styrke til du ikke hører romlingen av nøtter i blenderen mer.
3. Tilsett resten av vannet, salt og ev. søtning, kjør så det får blandet seg
4. Sil blandingen gjennom en finmasket sil eller nøttemelkbag. Sil av/klem ut så mye av væsken som du klarer.
5. Hell melka over på en ren flaske skylt med kokende vann


* Nøttemelk holder seg ca 5 dager i kjøleskap.


Oppskrift Hvordan Lage Nøttemelk Mandelmelk

Prøv også å lage melk av:
hasselnøtter
cashewnøtter
macadamianøtter
paranøtter

* Massen som blir igjen kan du fryse ned eller oppbevare i kjøleskap i opp til 5 dager. Den består for det meste av fiber og kan brukes i kaker, brød, knekkebrød, cookies, muffins osv.
Oppskrifter med nøttemasse finner du her.

Fakta:
Nøtter er rike på alle hovednæringsstoffene.

* Proteinmengden i nøtter kan måle seg med kjøtt og fisk. I tillegg er nøtteprotein lett opptakelig i kroppen.

* Fett: Nøtter inneholder mye sunt (umettet) fett som vi generelt bør spise mer av.

* Mineraler og vitaminer: Nøtter inneholder mye av gode mineraler og vitaminer som feks kalsium, fosfor, kalium, sink, magnesium og jern. Det er mye E-vitamin i nøtter.

* Som om ikke det var nok, er det er lettere for kroppen å oppta alle de gode næringsstoffene når nøttene er i melkeform OG det smaker skikkelig nom nom!

Oppskrift Hvordan Lage Nøttemelk Mandelmelk 

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

25 kommentarer :

 1. skulle bare si at du akkurat fikk deg en ny leser ;) likte skikkelig godt bloggen din og er vegetarianer selv, så dette var jo flott.

  SvarSlett
 2. :) Hurra for det!
  Hyggelig at du liker bloggen min, og her kommer det til å renne inn med mange flere godbiter etterhvert, så det er bare å følge med.

  SvarSlett
 3. Ville bare spørre om en ting. Jeg har nå prøvd å lage mandelmelk to ganger etter din oppskrift, og begge gangene smakte melka surt. Er dette meningen? Kan det være at jeg har gjort noe feil? Andre gangen merket jeg surlukta allerede etter bløtleggingen av nøttene, så jeg orket ikke å lage melk av de engang. Har jeg rett å slett vært uheldig med nøttene jeg har kjøpt? Eller har bløtlegginga vart for lenge (ca 10 timer)? Ble så utrolig skuffet, siden jeg syns mandelmelk høres så utrolig godt ut! :)

  SvarSlett
 4. Da høres det ut som du har vært uheldig med nøttene, kan ikke skjønne annet. Det skal absolutt IKKE lukte surt. Det skal lukte friskt og mandler, men ikke surt.
  Jeg har laget mandelmelk med mandler kjøpt flere ulike steder, men aldri opplevd noe vond lukt. Kanskje du bare ikke liker lukten av mandelmelk?

  Jeg bløtlegger vanligvis mandlene ca 8-12 timer, og det funker flott. En gang glemte jeg de og de lå 2 døgn i vann, da lukta det surt ;p

  SvarSlett
 5. Begge forsøkene ble gjort fra samme posen med mandler, så forhåpentligvis var bare mandlene dårlige. Jeg får kjøpe en ny pose nøtter å prøve en gang til :) Gir ikke opp med det første!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan jo kanskje være kluten/nøttemelkposen som er sur da, om du bruker det?

   Slett
 6. Jeg har blitt helt hekta på å lage min egen melk! Det er så enkelt og såå gøy og smaker sååå godt og er såååå sunt - wohoooo :-) Nå går jeg til Posten og henter pakken min fra sanabona, med nøttemelksposen!! Let the fun begin ;)

  SvarSlett
 7. :D Kos deg maks! Hjemmelaget nøttemelk er knall! Og så funker den kjempebra i bakst m.m.

  SvarSlett
 8. Hei!
  Mener jeg leste her en gang at du bruker en juicepresse du har kjøpt i Usa, stemmer det ? Hva heter den og hvor kjøpte du den ?
  Har funnet en som lager nøttemelk og grønnsaks/frukt juice samtidig.
  Kjempebra blog, tusen takk for at du deler !!!

  SvarSlett
 9. Hei! :)
  Vet du hva, jeg sikler veldig etter juicepresse, men har ikke skaffet meg det ennå. Blir kanskje en julipresang på meg selv, kanskje ;)

  SvarSlett
 10. Jeg liker bloggen din kjempegodt! Masse gode ideer :) Men hva kan jeg bruke nøttemassen til?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Jeg pleier å bruke nøttemassen i vafler, til baking, i pannekaker. Men oftest blir den kastet.

   Slett
 11. Kan anbefale å bruke valnøtter og. Lagde en liten batch med valnøtter og vann her om dagen (trenger ikke søtning/salt), og det ble en deilig kremete hvit melk:) Smaken var såpass mild at faren min trodde det var kumelk da han smakte på det (da var melken varm, smaken blir sikkert ennå mildere når den er kald).

  Har også sett andre oppskrifter hvor det brukes peanøtter og melken blir fortsatt hvit, så det er unødvendig å bruke "hvite" nøtter for å få hvit melk. Når nøttene ligger i vann, mister de også litt av fargen;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres godt ut! Jeg elsker valnøtter men har aldri smakt valnøttmelk før. Skal de bløtlegges først på samme måte som mandler?

   Slett
 12. Må man bløtlegge mandlenr selv om man ikke har tenkt å ta av skallet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja. Eller, du MÅ ikke, men for å få fram den gode smaken på mandelmelken, må de bløtlegges først.

   Slett
 13. Hei og takk for spennende blogg. Når det gjelder bruk av f.eks. peanøtter og hasselnøtter, gjelder det da først å knekke av det harde skallet utenpå nøttenefør de legges i vann? :) Er det noe triks for å få tak i nøtter i litt større volumer enn de små boksene fra vanlig dagligvare?
  (mandler før jul, den vet jeg om, for da har de svære pappesker) ;)

  Bloggen din er forresten veldig enkel å finne frem på med bruk av skjermleser. Endelig en blogg jeg kan lese ,) leselistvennlig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det uspiselige harde harde skallet uten på nøttene må fjernes før bløtlegging ja.
   Jeg kjøper nøtter i løsvekt på visse butikker her i Oslo som har slikt :) Feks enkelt e tyrkiske butikker/helsekostbutikker.
   Ellers er jo mandler før jul et hett tips, kjøp MASSE og frys de ned! Da harskner de ikke :)

   Så gøy å høre at bloggen funker med skjermleser, det har jeg aldri testet.

   Slett
 14. Hei! Kjempebra blog, så mye godt og så oversiktlig! Noen av favorittene mine er lindrende linsesuppe og portobello-bolognese. Mange andre som jeg ennå ikke har prøvd, men sikler etter :)
  Vet du kanskje hvor mye nœringsstoffer (kalsium mm) som blir igjen i nøttemassen og hvor mye som går over til melken?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :D Så gøy å høre!
   Hmm, godt spørsmål du kommer med her. Har ikke peiling :P

   Slett
 15. Hei Jane. Har du prøvd å lage Nøttemelk med ovnsristede nøtter? Pleier åra nøtter i ovnene ca. 10 min på 150 grader eller lignende for å riste dem litt til musli og annet og lurte på om de hadde gjort seg i melk...

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei det har jeg ikke prøvd. Kanskje det blir enda bedre? :) En spennende ide er det ihvertfall. Selv om jeg tenker at kanskje nøttene blir litt tørrere når de ristes og ikke vil gi fra seg like mye "melk"? Bare tenker høyt her. Må testes uansett, for den ideen likte jeg!

   Slett
 16. Hei Jane! Jeg er en vegetarianer som har fått påvist melkeproteinintolleranse, så plutselig ble jeg nesten veganer! Men det jeg savner aller mest er en liten melkeskvett i morgenkaffen min. Jeg har prøvd mye forskjellig uten å bli helt fornøyd med noe. Soyamelk er selvfølgelig veldig godt hvis man har tid til å varme den opp, men vet du om en god nøtte/plante/korn-melk som kan helles rett fra kjøleskapet opp i kaffen?

  Ellers vil jeg si takk for alle middagene mine du er ansvarlig for, i går var det flyttesuppe! ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, da er du ikke langt unna å være veganer :) Jeg har melkeintoleranse selv, så var i samme situasjon da jeg var vegetarianer.
   Skal vi se, melk i kaffen. Jeg drikker ikke kaffe, så har ikke noe personlig tips å komme med, men hører andre veganere nevne soyamelk som bra i kaffe. Har også hørt noe om at det er lurt å ha melka i koppen først, og så helle på kaffen. Prøv deg fram.
   Kjæresten min bruker havremelk i teen, og det funker knallfint, så mulig det er bra i kaffe også?

   Så koselig du lagde flyttesuppe :) En favoritt her i huset også det :)

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...