Grønn ertesuppe

Oppskrift Hjemmelaget Ertesuppe Grønne Erter Hvordan Bløtlegge Vegansk Tradisjonsmat Norsk Middag
God, gammeldags middag.
I dag slår jeg et slag for den gode, gamle tradisjonsmaten og disker opp med en rotnorsk, hjemmelaget grønn ertesuppe. Laget med tørre erter som har ligget i bløt over natta.

Det beste med denne suppa er at den er superenkel å lage, den koster veldig lite i innkjøp, den er supersunn, metter godt og smaker fantastisk tilfredsstillende. Joda, det tar tid å legge erter i bløt over natta og suppa trenger to timers koking før den er ferdig, men dette er en oppskrift som nesten lager seg selv. For mens ertene ligger i bløt, kan du sove en god natts søvn, og mens suppa koker, kan du kose deg med en god bok, nyte livet eller kysse litt på kjæresten.

Resultatet blir så godt, så godt.

Oppskrift Hjemmelaget Ertesuppe Grønne Erter Hvordan Bløtlegge Vegansk Tradisjonsmat Norsk Middag

Tips:
- Tørkede grønne erter finner du i alle vanlige matbutikker. De er svært rimelige, har lang holdbarhet og du får mye ut av én pakke.


(4 porsjoner)
200 g tørre grønne erter + vann til bløtlegging
2 liter vann, til koking
ca 3-4 ss vegansk buljongpulver (ev. 3-4 grønnsaksbuljongterninger)
300 g potet
200 g gulrot
200 g kålrabi
150 g purre
70 g persillerot
frisk bladpersille, til pynt


1. Ha de tørre grønne ertene i en stor bolle og hell på minst tre ganger så mye kaldt vann. La det stå på kjøkkenbenken over natta, eller i minst 8 timer. Det tåler fint å stå et døgn også.
2. Skyll de bløtlagte ertene godt, sil av vannet og ha dem i en stor kjele. Tilsett 2 liter friskt vann, halvparten av buljongpulveret og la det hele småkoke under lokk i 1,5 time.
3. Mens ertene koker, har du god tid til å forberede resten av ingrediensene. Skrell og kutt potet, gulrot, kålrabi og persillerot i bitestore biter, rensk purren og hakk den grovt.
4. Når ertene har kokt 1,5 time, tilsett grønnsakene og la det koke videre under lokk i 30 min, eller til alt er gjennommørt. Smak til om du ønsker mer buljong til slutt.


* Server med litt nykvernet pepper og gjerne et dryss frisk bladpersille på toppen.

* Et par tykke skiver grovbrød passer perfekt ved siden av.

* Suppa holder seg fint i kjøleskap i tre dager. Ellers kan den fryses ned.Nom nom!

Oppskrift Hjemmelaget Ertesuppe Grønne Erter Hvordan Bløtlegge Vegansk Tradisjonsmat Norsk Middag

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

8 kommentarer :

 1. This looks terrific! I really want to try and make it at some point!!!!!

  SvarSlett
 2. Jeg vokste opp med "husmannkost":), men kan ikke huske at vi laget suppe på grønne erter, men gule derimot... Og det lager jeg fremdeles, det er favorittmat. Jeg pleier ha i byggryn, og litt selleri er et must.

  SvarSlett
  Svar
  1. Faktisk så brukte min familie også bare gule erter, men bortsett fra det, er oppskriften akkurat slik vi lagde den hjemme da jeg var liten :D Blir ikke så veldig forskjell med grønne erter, men jeg synes de er litt mer spretne enn gule :) Byggryn og selleri ja, mmmm det er også kjempegodt!

   Slett
 3. Sunne norske råvarer! Mettende og næringsrikt, og bærekraftig. Nå er det mye mytespredning om at menneskemat er vanskelig å dyrke på norsk jord, siden det nesten bare gress som kan vokse her. Dyrkning av erter, rotgrønnsaker og poteter kan mangedobles i Norge.
  Noen relevante kilder: Rapporten ”Økt matproduksjon på norske arealer”, side 59 i http://agrianalyse.no/file=3347
  Mittenzwei, Milford, Grønlund. NIBIO. Utredningsnotat. Status og potensial for økt produksjon og forbruk av vegetabilske matvarer i Norge. Side 11 og 12 «En kan anta mesteparten av arealet med fylldyrket eng i Norge kan brukes til produksjonen av poteter og de viktigste grønnsakene (kål, kålrot og gulrot).» «Tabell 4.2 viser at det potensielle arealet av potet og grønnsaker kan være 6-7 ganger større enn dagens areal, mens den potensielle produksjonen målt i avlingsstørrelse kan være 5-6 ganger større enn dagens produksjon.» https://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/2451799 (NIBIO ble dannet ved sammenslåing av, Bioforsk, Norsk Institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) og Norsk institutt for skog og landskap)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for spennende info om dyrking av mat i Norge. 6-7 ganger mer areal til dyrking av plantevekster til menneskemat hadde jo vært fantastisk!

   Slett
 4. Ååh... Fikk lyst på ertesuppe og pannpanner... =D det bruker vi. Har du ikke smsmakdet før så anbefales det

  SvarSlett
  Svar
  1. Har vokst opp med ertesuppe og pannekaker - ELSKER det! :DDD

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...