06.12.2017

Hjemmelaget Nugatti

Oppskrift Hjemmelaget Nugatti Hasselnøttpålegg Mandler Sukkerfritt Uten Olje Carob
Hjemmelaget nugatti! 
Smørbart og lekkert, velduftende og smekkert. Her er mitt sjokkgode sjoko-nøttepålegg. Helt sukkerfritt og uten tilsatt olje.

Jeg elsket nugatti og andre sjokoladepålegg som barn, men som voksen har det ikke vært helt min greie. Nå forbinder jeg kjøpe-sjokopålegg mest med oversøte sukkerbomber som omtrent lyser tannlegeregning bare man ser på det. Men nøttesmør er jeg glad i, og her om dagen improviserte jeg litt med nøttesmøret og lagde en ny vri på det. Resultatet ble nomsi-nom, så godt!

Det er ikke like bevrende søtt som sjokade, nugatti eller nutella, men det har en herlig, ren hasselnøttsmak og behagelig sødme. Som en mer edruelig versjon av nugatti, vil jeg si.

Oppskrift Hjemmelaget Nugatti Hasselnøttpålegg Mandler Sukkerfritt Uten Olje Carob

Selv om det ikke er sukker i det, vedder jeg på at barn vil digge dette pålegget like mye som nugatti!

Oppskrift Hjemmelaget Nugatti Hasselnøttpålegg Mandler Sukkerfritt Uten Olje Carob

En kanskje ukjent ingrediens i oppskriften er carob.
(PS: Om du ikke har carob, kan du bruke vanlig kakaopulver isteden) 

Carob er laget av bønnebelger som vokser i middelhavsland, på det vi i Norge kaller Johannesbrødtre. Belgene blir opp til 20 cm lange og males opp til det lysebrune pulveret vi kjenner som carob. Det smaker ganske likt kakao/sjokolade og jeg synes det lukter utrolig godt. Kan brukes på akkurat samme måte som kakao i kaker og andre desserter, og det gir en mildere sjokoladesmak, ikke så mørk som kakao på et vis.

Jeg møtte faktisk et carobtre på ferie i Spania for et par år siden. Det var stort og grønt og vokste på tørr steingrunn. Og oppimellom bladene var det fullt av disse brune og gule belgene som du kan se på bildet under her.

Oppskrift Hjemmelaget Nugatti Hasselnøttpålegg Mandler Sukkerfritt Uten Olje Carob

Carob smaker naturlig søtt, noe som gjør at behovet for tilsatt sukker/søtning blir mindre i kaker eller annet du tilsetter det i. Det er også svært lavt på fett (0,3 %) og i motsetning til kakao, inneholder det ingen stimulerende/oppkvikkende stoffer som koffein eller teobromin.

Slik ser belgene og det ferdig malte carobpulveret ut. En fun fact: Frøene har svært jevn størrelse, og måleenheten karat var opprinnelig vekten til ett frø fra johannesbrødtreet. (kilde: wikipedia)

Oppskrift Hjemmelaget Nugatti Hasselnøttpålegg Mandler Sukkerfritt Uten Olje Carob
(foto lånt fra altshop.no)

Tips:
- Carob finner du på helsekostbutikker. Om du ikke får tak i, kan du erstatte med kakao, men kanskje litt mindre mengde, smak til.
- Som søtning brukte jeg sukkerfri Natreen strø. Bruk hva du har og liker, feks stevia eller sukrin. Sukker er også lov, her trengs uansett veldig lite søtning.


200 g mandler
100 g hasselnøtter
2 gode ss carob (ev. bruk litt mindre andel kakao)
2 ts Natreen strø (eller bittelitt annen søtning etter eget ønske, feks stevia, sukrin eller sukker)
1 krm salt

1. Fordel mandler og hasselnøtter utover et bakepapir på et stekbrett. Stek på 200 grader i ca 6 min. De skal bli varme og begynne å lukte godt.
2. La nøttene avkjøle seg ca 5 min.
3. Ha nøttene over i en food processor og kjør i vei. Det begynnner snart å samle seg, og deretter blir det mer og mer smørbart. Til slutt har du en tyktflytende deilig masse som lukter herrlig.
4. Tilsett carob (eller kakao), søtning og salt. Kjør til alt er godt blandet.


* Ha pålegget over på rene glass og oppbevar i kjøleskap. Da holder det seg minst i en måned.Nom nom!

Oppskrift Hjemmelaget Nugatti Hasselnøttpålegg Mandler Sukkerfritt Uten Olje Carob

Oppskrift Hjemmelaget Nugatti Hasselnøttpålegg Mandler Sukkerfritt Uten Olje Carob

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

13 kommentarer:

 1. Nam!!
  jeg har laget nugatti/nutella flere ganger, og synes det er SÅ godt! Kan ikke huske at jeg likte den "ekte" som liten faktisk (har alltid likt best kokesjokolade/mørk sjokolade), men hjemmelaget EKTE nugatti- det liker jeg. Jeg bruker rå kakao da, har ikke prøvd carob i. Og liker det godt med lønnesirup i :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mmm, ja hjemmelaget er best. Du burde prøve med carob altså, det gir en helt egen god smak, og så er den naturlig søt, så det er ikke behov for sirup synes jeg :)

   Slett
 2. Hei! Ser godt ut og skal prøve! Er det stor kalori forskjell mellom kakao og karob?

  SvarSlett
  Svar
  1. Utfra de typene carob og kakao jeg har i skapet, har carob 222 kalorier mens kakaoen har 349 kalorier per 100 gram.

   Slett
 3. Så bra takk! Hvilke type av karob bruker du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Har en økologisk carob jeg kjøpte på en helsekost, husker ikke akkurat hvor. Men etter min erfaring er alle carob-merker like, ihvertfall de jeg har prøvd :)

   Slett
 4. Hei. Vi laget dette pålegget for noen dager siden, men det smakte veldig bittert av nøttene. Skal det være litt bittert, eller har vi gjort noe helt feil? Nøttene sto i ca seks minutter og de var varme, så tror de var ferdige?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, det skal ikke være bittert, men kan være at nøttene bare var bitre i smaken?

   Slett
 5. Takk for svar:) Tenkte faktisk ikke over at det kunne være nøttene som var bitre i smaken... Da får man prøve igjen siden og se om det blir bedre da. :)

  SvarSlett
 6. Hei. Kan du anbefale en food processor? Har bare brukt en blender så langt, men skulle gjerne hatt et litt mer smooth resultat ��

  SvarSlett
 7. Hei. Eg lagde dette pålegget med berre mandlar, med sukrin i stedet for Natreen og kakao i stedet for carob. Smakte godt, men vart litt tørr, altså var ikkje så lett å smøre på skiven. Kva kan eg gjere neste gang for at den skal bli meir smørbar?

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!