Tips til julefrokosten - kjøpepålegg

Julefrokost med vegansk pålegg. 
Noe av det koseligste med julen er frokostene synes jeg. Å samles rundt frokostbordet med familie og venner, når alt stress er over, gavene endelig er delt ut og alt går i behagelig sakte tempo.

Selvfølgelig skal frokostbordet bugne av god mat, velduftende kaffe og te, og tradisjonelt dreier det seg om kjøttpålegg for mange. Men det finnes gode alternativer for alle som ønsker å kutte ned på kjøttinntaket - også i jula.

Ofte består julefrokosten av rester fra julemiddagen, som for eksempel vegisterkaker, soyaribbe eller linsestek. I tillegg er det veldig kjekt å ha et utvalg av ferdiglagde kjøttfrie pålegg å dekke frokostbordet med. Særlig om man er gjest i jula, er det fint å kunne ta med seg et vegansk pålegg eller to.

Jeg har nok en gang tatt turen over grensa for å shoppe på Strömstad mat, denne gangen med nettopp julefrokost i tankene. Her vil jeg vise fram noe av de påleggene jeg fant som kan være flotte alternativer til julens ellers ofte ensidige kjøttfokus.1. Rökt sk*nka, Astrid och aporna (bildet øverst)
Kjempegod vegansk "skinke" av hvetegluten og soyaprotein.


2. Jättekorv, Astrid och aporna
Påleggspølse basert på hvetegluten og soyaprotein. Mild og fin og smaker kjempegodt på grovbrød med smør under. Den er drøy, rimelig i pris og et godt kjøp. Kan fryses ned.


3. Mildrøkt tangkaviar, Lysekils
Denne er en stor favoritt her i huset. Nydelig kaviar med smak av sjø og dill, men helt uten fiskeegg. Du tror det ikke før du har smakt det!4. Artisjokkpålegg, Costa ligure
Denne hadde jeg ikke smakt før, men den falt absolutt  i smak. Kremet pålegg av artisjokk og olivenolje. Passer for dem som liker det litt syrlig.


5. Rökta rutor, Veggyness
En annen variant av røkt "kjøtt"pålegg, laget av seitan (hveteprotein). Den smaker nesten farlig kjøttete. Supergod på tynt flatbrød eller knekkebrød med litt nykvernet peppermiks på toppen.


6. Surdeigsknekkebrød av rug, Leksands
Jeg må også ta med et par av brødene jeg fant, og knekkebrød er jo omtrent Sveriges nasjonalrett. Dette her var fantastisk godt. Herlig sprøtt, tynt, mørkt knekkebrød bakt på fullkornsrug, surdeig, malt og linfrø.


7. Økologiske "Råghalvor", Fazer
Og så denne da. Runde småbrød bakt på surdeig, fiber og 38 % fullkorn. Grove og gode og med lett søt smak. De er delt i to på midten og er akkurat passe tykke til at de passer i brødristeren. Kommer i praktisk pakning og kan fryses ned.Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Strömstad mat. Se nettsiden deres her.

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

6 kommentarer :

 1. Nam, takk for tips! Hvor har du kjøpt mildrøkt tangkaviar?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjøpte den rett over grensa på Strømstad mat :)

   Slett
 2. Så kjekt med vegansk skinke og pølsepålegg på skivene! Bor langt fra Sverige men dette må vel være mulig å lage selv?

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan eventuelt bestille vegansk pølse og skinke på nett :) Jeg har ikke noen pølseoppskrift her foreløpig, men det kan jo hende jeg kommer på en genial løsning en dag ;)

   Slett
 3. Seitan er uten soya? Er på utkikk etter pålegg, vegansk "kjøttbuljong" og andre ferdigprodukter uten soya. Ikke Coop sine, eller Quorn.
  Har du tips til butikker som har stort utvalg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Seitan er laget av hvetegluten, så i utgangspunktet uten soya ja. Hvor bor du hen i verden? Vanskelig å tipse når jeg ikke vet hvor du bor :)

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!