Høstmat og konkurranse!

Nå er det offisielt høst.
Og når nettene blir lange og kulda setter inn, er det deilig med innekos og varmende mat. Dette er sesongen da jeg får lyst på smakfulle supper, gryteretter, gratenger og nudelretter med småspicy saus. God og næringsrik mat som varmer i kroppen og som gjerne spises i sofakroken med stearinlys på bordet og pledd på fanget.

Høsten er min favorittårstid. Jeg elsker at det blir mørkere ute, vinden rusker i trærne, løvet skifter farge og luften lukter friskt og rent. Nå er det endelig lov å være innendørs så mye man orker, uten dårlig samvittighet fordi det er sol ute, og kose seg med aktiviteter som bok, tv-serier, skriving, gitarspilling og kanskje det aller koseligste; matlaging :)


Høstkonkurranse: Vinn gavekort fra Strömstad mat!
Noe annet som er hyggelig å gjøre når det blir kaldere i været er å dra på matshopping, og jeg har denne uka fått anledning til å dele ut et gavekort fra Strömstad mat i premie til en heldig leser :) Jeg var tidligere i sommer og storhandlet masse spennende der, og jeg kan varmt anbefale den butikken. De har supert utvalg og gode priser på veganske varer, hvorav mye man ikke finner her i Norge.

Les om handleturen min og se bilder av de veganske varene jeg fant over grensa her.


Konkurranseregler:
Alt du trenger å gjøre for å delta er å svare på følgende spørsmål i kommentarfeltet under dette innlegget:
- Hva er ditt beste høstmåltid?

Vinneren får et gavekort på kr 500,- fra Strömstad mat. Frist for å delta er torsdag innen midnatt. Jeg annonserer her i innlegget hvem som har vunnet og tar kontakt med den heldige på fredag. Lykke til!

Vinneren av høstkonkurransen er nå kåret!
EDIT: Den opprinnelige vinneren har ikke gitt lyd fra seg, derfor måtte jeg etter fire dager trekke en ny. Og den heldige ble Valkyrje som skrev følgende om sitt beste høstmåltid:

"Den beste haustmaten er ein lasagne med saus og grønsaker som omfamnar deg, saman med nybakt focaccia."

Gratulerer til Valkyrje, og takk for alle herlige forslag til deilig høstmat fra alle som deltok i konkurransen <3


Her er litt inspirasjon til deilig høstmat. Håper det smaker!

1. Bakt pastagrateng med squash og store hvite bønner
Ostegratinert pastarett med store hvite bønner, squash, skruepasta og hjemmelaget tomatsaus.


2. Tacosuppe med sorte bønner og mais
En lekkerbisken av en suppe er laget av friske modne tomater, lekre smekre sorte bønner, rød paprika, fersk mais og masse deilige krydder. Sprø tortillachips og guacamole er deilig tilbehør.


3. Brokkolitopper og gulrotstrimler stekt i cashewsaus med glassnudler og tahinidressing
Herlig comfort-food på mørke kvelder! Grønnsakene stekes i en cashewsaus smaksatt med blant annet ingefær, hvitløk og chili, og når den havner i panna, kommer alle de gode smakene fram.


4. Min beste chana masala
Indisk gryterett med eviggode kikerter, servert med ris, yoghurtdressing og nanbrød. Litt kokosmelk i sausen gjør den ekstra god!


5. Høstsuppe
En bolle full av varme høstfarger og et utvalg rotgrønnsaker og linser. Pappadums smaker godt ved siden av.


6. Pasifistens jegergryte
Sunn og god kjøttfri jegergryte med masse grønnsaksterninger, røkt tofu og linser. For en veggis på jakt går ikke i skogen med hagle og kamuflasjedrakt. Nei, vi går i grønnsaksbutikken med handlenett og handlelapp.


7. Jordskokksuppe
Myk og mild suppe med en av våre sunneste vintergrønnsaker. Delikat, nøtteaktig smak og stekt jordskokk, gresskarfrø og fersk gressløk på toppen.


8. Nudler og portobellosopp i småhot marinade
Portobellosopp marinert i soyasaus, hvitløk og chili. Server med risnudler og gled deg!Fyll denne vakre og fargerik årstiden med ordentlig god kosemat som gjør godt for kropp og sjel :) Kanskje du får en ny favorittrett denne høsten? 


Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Strömstad mat.


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

36 kommentarer :

 1. Beste høstmåltid er hjemmelaget søtpotetsuppe med hvitløksbrød! :D

  SvarSlett
 2. Eplekake! hvem liker ikke en god eplekake med vaniljeis om høsten :)?

  SvarSlett
 3. Det aller beste høst måltidet er en lasagne med mye grønnsaker og linser :)

  Emilyvhl1998@gmail.com

  SvarSlett
 4. På høsten bugner det av grønnsaker rundt meg! Jeg drar på en av gårdene på Stangebygda og kjøper ferske økologiske grønnsaker rett fra bonden og lager grønnsakssuppe. Enkelt, godt og varmer hedmarkshjerter :)

  SvarSlett
 5. Hjemmelaget kremet gresskarsuppe med ristet brød! Enkelt og kjempegodt. Jeg bruker den veganske matfløten fra Oatly!

  SvarSlett
 6. Gulrot- og søtpotetsuppe med kokosmelk og chili er det beste jeg kan få på høsten!

  SvarSlett
 7. Her om dagen lagde jeg en helt herlig gryterett, med Oumph! kjøpt nettopp på Strømstad mat! :) Oppskriften ble lagt ut på Oumph! sin instagramside, og det var (selvsagt) en vegansk versjon av et måltid jeg har savnet siden jeg sluttet med kjøtt og melkeprodukter - en gryterett med stekt Oumph!, sopp og løk i en deilig havrefløtesaus smaksatt med einebær, tørket sopp, laurbærblad og masse forskjellig krydder. Lignet veldig på mamma sin "viltgryte" med reinskav, som jeg en gang i tiden var veldig glad i. Fytti katta så god den ble! Serverte gryta med rotmos, dampet rosenkål og tyttebærsyltetøy. Dette er definitivt mitt nye favoritthøstmåltid! :D

  SvarSlett
 8. Grønnsakssuppe! Når været er kjasselig og det regner og det deilig med varm og sunn suppe - noe alle liker! :)

  SvarSlett
 9. Innbakt sopp med masse godt!! Høstens gullråvare. Chana masala og varme supper er også ein slager 😄

  SvarSlett
 10. Innbakt sopp med masse godt!! Høstens gullråvare. Chana masala og varme supper er også ein slager 😄

  SvarSlett
 11. Grønnsakssuppe hører høsten til 👍🏽😊

  SvarSlett
 12. "Grønnkålpasta" må være favoritten hos meg - linguinepasta i spicy tomatsaus med chili, hvitløk og urter, masse stekt sopp - toppet med et lass grønnkålstrimler som koker inn i pastaretten og absorberer alle smakene. Og med grønnkål fra mors hage blir det rimelig selv på studentbudsjett!

  SvarSlett
 13. Jeg hadde tenkt å legge ut et eget svar her, men Noras forslag fortjener så til de grader å vinne, så jeg dropper deltakelsen. :)

  SvarSlett
 14. Hjemmelaget grønnsakssuppe med orzopasta, og varme rundstykker ved siden ^_^ Har allerede laget det to ganger hittil i september!

  SvarSlett
 15. Pannekaker med hjemmelaget blåbærsyltetøy og selplukket kantarellstuing! Det er godt det!

  SvarSlett
 16. Pannekaker med hjemmelaget blåbærsyltetøy og selplukket kantarellstuing! Det er godt det!

  SvarSlett
 17. Jeg lager din potetgryte med sorte bønner. Da kjøper jeg også naan brød hos den lokale asiatiske butikken :) It is the best nam nam

  SvarSlett
 18. Den beste haustmaten er ein lasagne med saus og grønsaker som omfamnar deg, saman med nybakt focaccia.

  SvarSlett
 19. Farlig gode pannekaker med havrekrem og tyttebærsyltetøy er farlig godt, men beste høstmat er supper med godt brød!

  SvarSlett
 20. Mmm er jo så mye godt å velge i på høsten. Høsten for meg er ovnsbakte rotgrønnsaker høstet inn fra kjøkkenhagen. Men likevel var det en rett som dukket først opp for meg, er, chiligryte med flaskegresskar og sorte bønner �� En varmen gryte på kjølige dager ��

  SvarSlett
 21. Vegetarversjonen av gulasjsuppe(med linser i staden for kjøt) er kjempegod på smak og varmar godt om hausten.

  SvarSlett
 22. Gresskarsuppe med hvitløk og kantareller... spises med hjemmelagede rundstykker med gresskarfrø ❤��

  SvarSlett
 23. Gresskarsuppe med hvitløk og kantareller... spises med hjemmelagede rundstykker med gresskarfrø ❤��

  SvarSlett
 24. Kantarellrisotto med vitvin og parmesanost, og et glass rødvin til!

  SvarSlett
 25. En av de første rettene jeg lagde atter at vi ble veganere, for 1 mnd siden, var "Min beste Chana masala", den var sykt god!! Tusen takk for en inspirerende blogg med mange gode oppskrifter :)

  SvarSlett
 26. Ida Caroline Gremmetsen15. september 2016 kl. 11:05

  Når høsten kommer, da bladene blir rød og gule, og man kan høre vinden ule og jeg kommer inn med kalde og røde kinn, da er det aller beste med.... Makaronigrateng! :D Lages med hvit saus av soyamelk og litt havrefløte, mel, vegansk margarin, salt og pepper og litt muskat (man kan til fordel blande inn litt smeltbar vegansk ost, anbefaler wilmersburger og litt violife parmesan) og en komposisjon av de lekreste grønnsaker, brokkoli og blomkål, gulerøtter og pastinakk, og hvis man føler seg ekstra kald, så er det veldig godt med tofuterninger som er ovnsbakt etter et bad i soyasaus, klar eddikk, litt sukker og litt sriracha :)
  Alt dette blandes og stekes i ovn gjerne med lokk av vegansk ost eller strøbrød. Et varmt og fyldig måltid, perfekt for kalde høstdager med klar luft og sol <3

  SvarSlett
 27. Høst <3 Også min favorittårstid sammen med våren. Liker liksom de årstidene "innimellom"det er så mye magi og spennende liv i dem. Elsker at det blir tidlig mørkt, den deilige skarpe kalde lufta, bladene, fargene, kveldsturer i stjernelys, Halloween.... så mye <3

  Hadde vært så kult å vinne dette da jeg er temmelig blakk for tiden.

  Mitt beste høstmåltid er mange.. men om høsten synes jeg Hjemmelaga Chiligryte eller chili sin carne er utrolig godt, gjerne med en dæsj kakaopulver oppi.
  Eller bakte rotgrønnsaker som rødbete, sesongens poteter, gulrot, sellerirot sammen med middagskaker og saus, enkelt og godt.

  SvarSlett
 28. Og pasta eller potetstappe med skogsopp, helst kantarell eller steinsopp også med middagskaker gjerne laga av kikerter, til. :D

  SvarSlett
 29. Vegetarlasagne med squash, salat og hvitløksbrød!

  SvarSlett
 30. Mitt beste høstmåltid er en meksikansk tomatsuppe. Jeg lager en tomatsuppebase av løk, selleristang, gulrøtter og hakka tomater, så har jeg oppi hvitløk, chili, meksikanske krydder og buljong. Jeg lar den koke en god stund slik at tomatene blir søte og gode. Så har jeg oppi en del koriander og mikser den raskt med en stavmikser. Jeg liker best chunky suppe, så jeg passer på å ikke mikse for lenge. Deretter pleier jeg å lage quesadillas til å ha ved siden av, gjerne med litt krydra sopp og løk i, og vegansk ost så klart. :)

  SvarSlett
 31. En deilig grønnsakssuppe med blant annet sesongens grønnsaker smaker alltid godt, spesilt når det etter hvert begynner å bli litt kjøligere og kaldere ute :) Gulrot, sellerirot, løk, purre, poteter og alt annet som en syns er godt å putte oppi. Og godt med krydder :)

  SvarSlett
 32. Det beste hvis det skal gå raskt må være en rask chiligryte med tomatbønner som base. Har jeg litt bedre tid tror jeg favoritten må være "vilt"gryte med masse sopp, grønne erter og krydder som einebær, pepper og timian. Chili sin carne er favoritten dersom jeg har veldig god tid til å ovnsbake grønnsakene først.
  Og så frister det veldig med vegisterkaker utover høsten når det nærmer seg jul:-)
  Vennlig hilsen E

  SvarSlett
 33. Den aller beste haustmaten - varmande suppe. Og meir spesifikt - krydra tomatsuppe, med mykje lauk, kvitlauk, ferske tomatar, chili, paprika, koriander - og til slutt kokosmjølk som gjer kremete og fyldig og mmmm! Varmer heilt inst i sjela :-)

  SvarSlett
 34. Den ultimate høstmaten er supper generelt synes jeg! Men kanskje aller mest gresskarsuppe! Gresskar betyr at høsten er i gang også minner det om Halloween!

  SvarSlett
 35. Jeg synes meksikanske versjoner av supper, gryter o.l er best om høsten. Chili sin carne med litt mørk sjokolade i er veldig godt. Chili varmer litt ekstra, og det er for meg en veldig stor fordel. Jeg er en frysepinne! :-)
  -

  SvarSlett
 36. Varmende supper og gryter hører høsten til! Ekstra godt med indiske smaker og litt styrke,så det varmer litt ekstra! Ellers så er din "flyttesuppe" en favoritt blant både store og små her i huset :)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!