Nyhet: Vegetabilsk omega-3

#reklame
La oss snakke om omega-3. 
Jeg må innrømme at jeg ikke har satt meg så veldig inn i dette med omega-3 tidligere. Som de fleste andre har jeg fått med meg at det er viktig å få i seg, men jeg visste ikke så mye om hvorfor, eller hva omega-3 egentlig gjør for kroppen.

Det jeg imidlertid har vært klar over, er at utvalget av omega-3 på norske apotek ikke har vært vegansk. Derfor var det en veldig hyggelig nyhet da jeg fikk snusen i at det skulle lanseres et helt nytt tilskudd av omega-3 fra alger som heter Nycoplus Vegetabilsk Omega-3, og at dette var 100% vegetabilsk!


Ikke fiskeolje, men algeolje. 
Mange forbinder nok omega-3 først og fremst med tran og fisk, men den egentlig kilden er faktisk alger. Fisken i seg selv inneholder nemlig ikke omega-3, den får i seg omega-3 gjennom å spise nettopp alger. Vi kan gjøre det samme, og hente godsakene direkte fra kilden.


Jeg fikk tilbud om å teste dette nye produktet, og det har jeg nå gjort en måneds tid.
Min direkte erfaring er at algeolje-kapslene er behagelig små, de er enkle å svelge og har verken smak eller ettersmak. Jeg tok hull på en kapsel, og det luktet og smakte lett sjø. Om du skal gi tilskuddet til barn som ikke klarer svelge en kapsel, vil det gå kjempefint å blande oljen i smoothie, saft eller grøt, uten at det smaker noe "skummelt".

Algeoljen dyrkes fram i lukkede beholdere og blir dermed ikke eksponert for miljøgifter og tungmetaller. Kapslene er helt vegetabilske (gelatinfri) og ellers er de helt fri for gluten, laktose og sitrus.

Her kan du lese hva Nycoplus skriver om hvorfor de lanserer dette nye produktet



Jeg har lest meg opp om omega-3, og har i tillegg snakket med klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef i Takeda AS, Åse Andresen. Her kommer svar på de spørsmålene jeg selv hadde rundt omega-3, og jeg tipper flere lurer på mye av det samme.

Hva er omega-3 og hva er anbefalingene fra helsemyndighetene?

- Omega-3 er betegnelsen på en familie av flerumettede fettsyrer, og de viktigste omega-3-fettsyrene er:
1. Kortkjedede fettsyrer - ALA (alfalinolensyre). Finnes i plantekost som blant annet linfrø, rapsolje, valnøtter, hampfrø, chiafrø, soyabønner, kjerner og oljer.
2. Langkjedede fettsyrer - EPA (eikosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). Kalles marine fettsyrer og finnes i fet fisk og alger.

- ALA finnes altså i plantemat, og for å få i oss EPA og DHA i tillegg, har kroppen en smart funksjon som gjør at den kan omdanne ALA til EPA og DHA. Vi klarer derimot ikke å omdanne så mye at det blir som å få i seg den daglige anbefalte dosen. Derfor må vi få i oss marine fettsyrer i tillegg, og kilden til dette er som nevnt fisk og/eller alger.

- Helsedirektoratet anbefaler oss et rikt inntak av omega-3. Alle som ikke spiser fisk, eller mindre enn 200 gram fisk i uken, bør ta tilskudd av omega-3. Et slikt tilskudd utvunnet av algeoljer er et vegetabilsk alternativ som passer for veganere og vegetarianere, og det er spesielt viktig for gravide vegetarianere og veganere.


Hva gjør omega-3 for kroppen?
Omega-3 hjelper til med å opprettholde en rekke kroppsfunksjoner. Her er noen av dem.

- Viktig med tanke på syn og hjerne, og spesielt i utviklingen av disse hos foster og spedbarn.

- Viktig for hjertet, for å vedlikeholde normale triglyseridnivå (fettstoffer) i blodet og for å stabilisere blodtrykket.


Hvorfor anbefales tilskudd av omega-3, men ikke omega-6 og omega-9? Er det ikke ett fett? 
- Omega-6 er essensiell, dvs. livsnødvendig å få tilført gjennom kosten, da kroppen ikke kan lage den selv. Vi har heldigvis så mange kilder til det i vårt daglige kosthold, blant annet nøtter, frø, margarin og planteoljer, at de aller fleste får i seg mer enn nok omega-6. Det er derfor svært sjelden at det er behov for tilskudd, enten du er vegetarianer eller ikke.

- Omega-9 er ikke essensiell, så man kan fint leve uten. Kilder til omega-9 er for eksempel nøtter og frø, og ikke minst oliven og olivenolje.


Er omega-3 fra alger like bra som omega-3 fra fisk? 

- Helsemessig og biokjemisk sett er DHA og EPA lik uansett om den kommer fra fisk og alger, så det er ingen forskjell rent næringsmessig.

- Omega-3 finnes faktisk ikke naturlig i fisk. Fisken får i seg omega-3 gjennom å spise nettopp alger.

- Miljømessig er det mye mer bærekraftig å hente omega-3 direkte fra kilden, dvs. fra alger. Algeolje tærer mindre på havets ressurser.

- Dyrevernmessig er det bedre å bruke alger som direkte kilde til omega-3, da man ikke trenger å bruke fisk for å fremstille det.

- Dagens oppdrettsfisk blir dessuten foret med mindre av det som er fiskens naturlige næringsfat, nemlig marint fôr som mikroalger og plankton. Dermed synker også innholdet av omega-3 i fisken.




kilder: intervju med klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef i Takeda AS, Åse Andresen
forskning.no, optimaltkosthold.no, forskning.no, plantebaserternæring


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

8 kommentarer :

 1. Oi oi oi, mange gode argumenter her for de som skriker at "Jammen man MÅÅÅÅ jo spise fisk for å få i seg omega-3! Det er jo BAAAARE i fisk at man finner omega-3!" Takk for denne, Jane!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sikkert og visst :) Er jo et mektig faktum å dra frem at omega-3 faktisk kommer fra alger og at fisken får i seg det fordi den spiser alger.

   Slett
 2. Her skal jeg si jeg lærte mye nytt, og mange gode argumenter å ta meg seg videre. Nok en gang, tusen takk for fin blogg og inspirasjon! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Har prøvd å svare på de spørsmålene jeg selv hadde, veldig kjekt å lære seg litt mer fakta :)

   Slett
 3. Hei! Kjempe flott at plantebasert omega-3 blir lettere tilgjengelig i butikkhyllene hjemme i Norge :) Bestiller selv Ovega-3 sitt omega tilskudd (http://www.ovega.com/) og ser de generelt har et større innhold av de forskjellige fettsyrene men at forholdene dem i mellom er lik. Dvs. 2:1 når det kommer til forholdet mellom DHA og EPA.

  Spørsmål; Skjønner ikke helt innholdsfortegnelsen på NycoPlus sine piller og tenkte kanskje du sitter på mere informasjon? De informerer om at pillene inneholder 556 mg algeolje hvorav 306mg er omega-3. Videre har de spesifisert EPA til 83 mg og DHA til 167 mg. 83 + 167 = 250. Vil det si at av 306mg så utgjør EPA og DHA 250 mg, og da er resterende omega 3 fra ALA fettsyrer? Altså, 56 mg ALA fettsyrer? Der er jo 150mg med olje som ikke er ansett som omega-3 da. Hva er i de 150 mg?

  Til sammenligning har Ovega-3 pillene 500mg omega-3 fra algal oil, og da 270mg DHA og 135mg EPA, hvilket vil gjøre resterende 95 mg til ALA fettsyrer vil jeg tro...? Og har de bare utelatt informasjon om den ekstra oljen som ikke er omega3 som står oppført på nycoPlus sine omega3 piller? Der er oppført et totalt innhold av fett på 1 gr. Med tanke på at Omega-3´ene er oppført til å utgjøre 500 mg. så er der vel muligens 500 mg. av annen type fett/olje? Jeg sitter kanskje med flere spørsmål enn det du i utgangspunktet hadde og gjør deg bare mere forvirret igjen? ;)

  Kjempe fin blogg! Kjøpte boka di på anbefaling fra ei venninne i jula og er veldig fornøyd med den investeringa :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig kjekt at omega-3 for veganere blir lettere tilgjengelig ja :)

   Angående de spørsmålene du har, anbefaler jeg deg å dem stille direkte til Nycoplus. Jeg har ikke fått noe mer info enn det jeg skriver i artikkelen, så jeg tør ikke uttale meg på vegne av dem når det gjelder hva de oppgir i innholdsfortegnelsen. Og meld meg gjerne tilbake om du får svar! Jeg er interessert.

   Takk, veldig koselig at du liker boka mi <3

   Slett
 4. Takk for et veldig bra innlegg! Nok et eksempel på at plantemat ikke trenger å gå via det ekstra mellomleddet som et dyr er før det blir menneskemat (eller kosttilskudd i dette tilfellet).

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Er nok mange (inkludert meg selv) som ikke var klar over at det faktisk er algene som inneholde omega-3, ikke fisken.

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...