Risengrynsgrøt

Oppskrift Vegansk Melkefri Risengrynsgrøt Grøt Risgrøt Rismelk Kokosmelk Julegrøt
Risengrynsgrøt med sukker og kanel.
I midten, et smeltende gult smørøye. Kan du huske hvor godt det smaker?

Grøt til frokost, grøt til kvelds.
Jeg har endelig gjenoppdaget risengrynsgrøten i all sin prakt. Etter nesten et års fravær av herligheten har jeg fått grøtdilla, så de siste ukene har det blitt en del grøtspising. Oftest til kvelds. Jeg liker følelsen av magen mett og fornøyd når jeg legger meg, og med den beroligende duften av kanel fortsatt friskt i minne på nesetippen (og kanskje et par kanelkorn fremdeles på det ene kinnet).
Grøt til frokost er også å anbefale. Sette kjelen til koking straks du står opp, ta en dusj og vips er grøten klar.


Grøt er enkelt.
Alt du trenger er grøtris, melk og en kjele å koke i. Å gjøre grøten vegansk er ikke noe problem, bare bytt ut kumelk med plantemelk. Min favoritt er rismelk. Den har en naturlig sødme i seg som passer veldig godt i grøten synes jeg. Rismelk er mer vannete i konsistens enn kumelk, så du trenger ikke like mye som angitt på grøtrispakka, omtrent halvparten er passe etter min erfaring. Bruk gjerne andre typer vegetabilsk melk som feks soyamelk, havremelk eller nøttemelk.

Når det gjelder grøtris, bruker jeg ofte den blå pakka fra ming. Den er rask å koke (20 min) og kjekk når man vil ha grøt fortest mulig. De dagene jeg har litt bedre tid bruker jeg grøtrisen fra geisha (50 min). Bruk gjerne andre typer, følg da kokeanvisninger på pakka.

Oppskrift Vegansk Melkefri Risengrynsgrøt Grøt Risgrøt Rismelk Kokosmelk Julegrøt

Etter tips fra andre veggiser har jeg fått snusen i at også kokosmelk skal være knallbra i risengrynsgrøt. Sjekk feks Cathrine fra veganerens oppskrift her. Kokosmelkgrøt har blitt testet ut, det var godt, men litt for mektig til å være hverdagsgrøt etter min smak.

Her kommer to ulike oppskrifter på vegansk risengrynsgrøt:
En med rismelk og en med kokosmelk. Prøv begge og se hvilken du liker best.

(2 porsjoner grøt, nok til en svært grøtsulten)

grøt med rismelk:
1,5 dl grøtris
4 dl rismelk
en klype salt

1. Ha grøtris, rismelk og salt i en kjele. Kok under lokk på lav varme i 20 min.
2. Skru av varmen på kokeplata, rør om i grøten og la den stå og hvile uten lokk i ca 10 min (på plata). Da tykner den.

grøt med kokosmelk:
1,5 dl grøtris
2 dl fullfett kokosmelk
2 dl rismelk
en klype salt

1. Ha grøtris, kokosmelk, rismelk og salt i en kjele. Kok under lokk i 20 min. Ferdig!* Server med kanel, sukker / annen søtning og smørøye.


Nom nom!!

Oppskrift Vegansk Melkefri Risengrynsgrøt Grøt Risgrøt Rismelk Kokosmelk Julegrøt

Dette er et innslag i "Rett i bollen" - en serie om rask og enkel hverdagsmat.

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

30 kommentarer :

 1. Si meg, har du spionert på meg, eller? Har gått og lekt med tanken på å prøve å lage grøt med veganmelk ganske lenge nå!! :P For meg kommer alltid mamma sin grøt til å være den beste, uansett... men men. Nå har du sparket meg i baken atter en gang, så jeg får gå og handle på mandag!! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe ;)
   Jeg synes vegansk grøt er bedre enn melkegrøt, for den er ikke "slimete" om du skjønner hva jeg mener.
   Men smaken er som baken, og ja, et spark i baken til deg hihi. Ut og handle rismelk! :D
   God helg!

   Slett
 2. Har også grøtdilla for tiden, men her går det i havregrøt med havremelk. Havremelk passer veldig bra, for det blir ikke så mye snerk under kokingen som når man bruker soyamelk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Havremelk er topp! Jeg elsker havregrøt, men blir dessverre litt dårlig i magen av så mye havre :/
   Har hørt det skal hjelpe å legge havren i bløt over natta, slik som mange gjør, for å gjøre den lettere fordøyelig. Har du erfaring med det?

   Slett
  2. Nei, har aldri prøvd det, magen min takler det meste, så jeg har ikke hatt behov for å prøve :) Men hvis jeg skal lage byggrynsgrøt, bløtlegger jeg byggryna over natt (I tilfelle du vil prøve den oppskriften: 0,5 dl byggryn bløtlegges over natt, kokes med 2,5 dl soya/havre/rismelk i noen minutter, deretter tilsettes 0,5 dl havregryn og la det koke til det har grøtkonsistens.)

   Slett
 3. Eeeelsker grøt med kokosmelk... omnomnom.....

  SvarSlett
 4. Veganmisjonen er som vanlig i front...:-D Jeg snakket nettopp med ei dame som fortalte at grøt er blitt det kuleste du kan gå ut og spise i Berlin. Egne spisesteder har spesialisert seg på grøt! og i Norge er omsider lavkarbobølgen på retur. Og hva er vel da mer naturlig enn å endelig kunne begynne å meske seg med grøt?! :-P ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Grøt er det nye sushi! Et eget spisested med bare grøt, tenk det! Fantastisk!
   Forøvrig veldig glad for at lavkarbobølgen er på vei ned, tenk så kjipt å ikke kunne spise så mye grøt man vil! :D

   Slett
 5. Dette så faktisk skikkelig fristende ut. Kan ikke huske sist gang jeg spiste risgrøt men det er jo egentlig sååå godt. Lukten og smaken og alt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Mmmmmm, da må du lage grøt fortest mulig! :D Nom nom nom!

   Slett
 6. Åh, risengrynsgrøt var min fredagskos også! Fikk akutt lyst på det når jeg var på butikken. Tok den lettvinte varianten og gikk for Fjordland da, men jeg skal si smakte! Hadde rett og slett glemt hvor godt det smaker! Barndomsminner og julefølelse på en gang :D Hurra for grøt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra for grøt! :D
   Vi må bare rett og slett huske å spise det oftere :))

   Slett
 7. Men smørøye? Hva kan erstatte dette som veganer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det finnes flere veganske smør basert på planteoljer.
   Den som er lettest å få tak i er nok Alpro soyamargarin. Selges i de fleste meny og icabutikker :)

   Slett
 8. Har du testet byggynsgrøt? Legg dem i bløt noen timer og kok til de blir møre og får en pasta-aktig konsistens. Bløtelegg og kok såpass mye at du kan ha de ferdigkokte grynene i en beholder med kaldt vann i kjøleskapet slik at det holder for et par dager. Så er det bare å sile av litt byggryn og koke etter behov. Kjapt og enkelt. Sykt digg med bananbiter og blåbær!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, byggrynsgrøt har jeg faktisk ikke prøvd eller smakt. Høres godt ut!
   Takk for tipset!

   Slett
 9. Dagens risgrøttips: En sunn versjon av Piano Rislunsj! :D

  Kald risgrøt blandet med et beger Yoplait 0% vanilje, toppet med en god dæsj med sukkerfritt bringebær/jordbærsyltetøy! Det er den nyeste dillen min i alle fall. Blitt en porsjon om dagen den siste uka ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres deilig ut! Nesten som riskrem! :D Nom nom.
   Og veganere kan jo bare bytte ut med alpro sayayoghurt, så blir det helt melkefritt :)

   Slett
 10. Enda sunnere og enklere er et beger cottage cheese med Yoplait 0% , nøtter og frosne bær søtet med natrena, spiser det ofte til frokost eller kvelds, smaker mye bedre enn riskrem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, det har jeg ikke tenkt på! Har hatt så dilla på risgrøt i det siste, men cottage cheese er jo som du sier sunnere! Høres faktisk også bedre ut når jeg tenker meg om.
   Kan jo være fordi jeg har spist nærmere 2 kilo risgrøt i løpet av de siste to ukene, og kanskje er litt lei..?! Hehe. Skal prøves. Takk for tips :D

   Slett
 11. Yoghurt og cottage cheese?? Jeg som lurer på om jeg kan være så frekk å kalle meg veganer, som ikke vet om jeg kan oppgi ullgenseren vinterstid..

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå finnes det heldigvis vegansk yoghurt å få kjøpt i Norge. Cottage cheese er det verre med, men har hørt rykter om at det finnes slikt i andre land, så vi får bare vente og se :)

   Slett
 12. Har Oatly sin havremelk og Alpro Soya sin Original... kan de brukes?

  SvarSlett
 13. Glemte å legge til at jeg har Toro sin "Snarkokt risengrøt"...vet ikke om det har noe å si? Har tenkt å prøve den røde fra Toro... tips taes imot med TAKK :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare å kjøre på. Jeg har ikke testet med snarkokt gørt, men det går sikkert like bra som med saktekokt. Pass på mot skutten av koketida, kanskje du trenger å tilsette litt mer melk.

   Slett
 14. Rapport fra dagens middag :) Toro "Snarkokt risengrøt" og 7,5 dl Oatly havremelk, og en liten dæsj GoGreen havrefløte (litt under 1 dl, tror jeg)....NAM!!! Rørte inn bittebittelitt salt og et par spiseskjeer Sukrin også.... å hallelujah, jeg tror ikke jeg klarer å spise noe før i morgen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oioioi, det hørtes veldig godt ut! Nå fikk jeg lyst på grøøøøøøt!!!

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...